latinica  ћирилица
11/09/2017 |  11:53 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Генерални штрајк у Бањи Дворови (ВИДЕО)

Радници Бање Дворови ступили су у генерални штрајк. Они траже да им буде исплаћено седам плата и уплате доприноси из претходног периода.
Бања Дворови - Фото: РТРС
Бања ДворовиФото: РТРС

Радници напомињу да је сезона била и више него успјешна, те да су то прије неколико дана потврдили и у руководству ове установе, али да плата нема.

Пацијентима који се тренутно налазе у бањи на рехабилитацији тешко је пала обустава рада, посебно ратним војним инвалидима.

Ратни војни ивналид из Бијељине Радомир Лацкановић каже да је разочаран што у бањи штрајкују, јер су им ускаћене терапије и преостали ток лијечења. Наводи и да је особље веома добро радило свој посао.

РВИ из Трнова Сретен Васић сматра да је требало организовати дежурства у бањи како пацијенти не би остали без терапије.

Радници су незадовољни и наводе да само траже плате које су поштено зарадили како би прехранили породице.

Рецепционер Сњежана Продановић рекла је да има плату 500 КМ, а њене колеге и мању, што је недовољно за, како наводи, основне људске потребе, а и касни већ пар мјесеци.

Сара Поповић, виши физиотерапеут, каже да радници желе да раде и опстану, али да се врши намјерна опструкција да бања не би радила.

- Дакле имамо посла, радимо, али нам не дају да радимо - истиче она.

Из синдиката кажу да им се у посљедњих 10 дана нико из руководства није обраћао како би организовали бар минимум рада. Свјесни су да је ово најнепопуларнија мјера, али су били приморани како би им били уплаћени доприноси и седам плата колико им тренутно дугују.

Зоран Остојић, предсједник синдиката Бање Дворови, истиче да разумије огорченост пацијената, али жели да и они имају разумијевања за њихове проблеме.

- Ми смо законски спровели сву процедуру. Осим пријетњи и увреда од послодаваца ништа друго нисмо добили, а ни очекивали - навео је Остојић, и поручио да су истрајни и да неће одустати до испуњења захтјева.

Из руководства Бање данас нико није дао изјаву, али су прије неколико дана саопштили да је протекла сезона била најуспјешнија у посљедњих 14 година. Међутим, рачун је у блокади у износу од око 800 хиљада марака, с обзиром на то да је раскинут репрограм због неплаћања. Тренутно раде на деблокади рачуна како би могли да исплаћују зараде.