X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
12/09/2017 |  14:56 | Извор: РТРС

ФЗО: Ниже цијене услуга дијализе

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Српске Дејан Кустурић потписали су данас у Бањалуци са представницима компаније "Фрезенијус" амандман Уговора за пружање услуга дијализе, којим је договорена нижа цијена хемодијализе и хемодијафилтрације по јединственој цијени од 103 евра.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда је саопштено да ће нижа цијена хемодијализе и хемодијафилтрације по јединственој цијени од 103 евра, умјесто досадашњих 110, односно 130 евра, знатно смањити трошкове Фонда за дијализу, који су на годишњем нивоу износили око 37 милиона КМ.

Из Фонда напомињу да пацијенти на дијализи не плаћају услуге, већ их у потпуности финансира Фонд, те да је у поменуту цијену дијализе укључен комплетан третман.

"Захваљујући овом договору омогућено је и да сви пацијенти од септембра добију најсавременију методу дијализе - хемодијафилтрацију, што до сада није био случај", наводи се у саопштењу.

Ова терапија, коју је до сада примао само мали проценат теже обољелих, унаприједиће здравствено стање, а самим тим и квалитет живота пацијената.

Једна од предности ове терапије је и мањи број потребних третмана дијализе, јер су пацијенти раније на хемодијализу морали одлазити и до четири пута седмично, а мање су и могућности компликација, које су захтијевале и додатне третмане.

Хемодијализу ће и даље примати само они пацијенти који имају контраиндикације, односно чије је здравствено стање такво да не могу примати хемодијафилтрацију.

Извор: СРНА