latinica  ћирилица
14/09/2017 |  19:42 ⇒ 15/09/2017 | 08:00 | Аутор: РТРС

Нови скандал - Црнаткови службеници о Косову пишу као о независној држави! (ВИДЕО)

Каква држава - таква дипломатија. Многи тврде да је у расулу и једно и друго. Док министар Игор Црнадак путује по свијету, његови службеници у Министарству о Косову пишу као о сувереној и независној држави. У Печату откривамо интерни документ којим се позивају кандидати МИП-а и ДКП мреже да се усавршавају на Академији Министарства иностраних послова Косова у Призрену. Када је "пукла брука" документ, је поништен, а за министра ово је све само техничка грешка.
Интерни документ којим се позивају кандидати МИП-а и ДКП мреже да се усавршавају на Косову - Фото: РТРС
Интерни документ којим се позивају кандидати МИП-а и ДКП мреже да се усавршавају на КосовуФото: РТРС

Док се Александар Вучић, предсједник Србије, припремао да посјети БиХ у намјери да у Сарајеву пренесе поруку, да у Србији БиХ има правог и искреног пријатеља, Црнаткови службеници „искрено“ пријатељство траже на другој страни.

Нашли су га у самопроглашеној Републици Косово, чију независност БиХ, због става Републике Српске, никад није признала. И ту ништа не би било спорно да се није појавио документ који је потписао начелник одјељења за дипломатску обуку Михајло Сужњевић, а који представља својеврсно признање независности Косова.

Конкурс за учешће у дипломатској школи у Призрену, Црнаткови сарадници прослиједили су на бројне адресе у ДКМ мрежи.
"Дипломатска академија Министарства иностраних послова Републике Косово организује школу `Људска права и демократија` која ће бити одржатана у периоду од 1. до 6. октобра 2017. године".

Неуобичајено и недопустиво је да било која институција у БиХ или ентитетима користи термин "Република Косово“, јер БиХ није признала једнострано отцјепљење Косова од Србије, упозорио је човјек који је цијели радни вијек провео у дипломатији, а у два мандата био и министар спољних послова Савезне Републике Југославије, Живадин Јовановић.

Бившег дипломату смо питали, какве би реакције услиједиле да се нешто слично десило у Грчкој по питању Македоније.

"То је недопустиво, и то се у озбиљним земљама као што је Грчка, не може десити. Зато је потребно да институције БиХ утврде како је могуће да у условима када БиХ не признаје Косово као државу, неко у БиХ комуницира и то писаним путем о Косову као републици, као независној држави. У интересу угледа и озбиљности Републике БиХ, потребно је  утврдити одговорност и утврдити тачно како је могуће да МИП у интерној комуникацији третира Косово као Републику и назива га независном државом".

У БиХ све је могуће. Умјесто дипломатије  - „сплетке“ и „подвале“. Комуникација и координација, готово да и не постоји. Из скромног 15-годишњег искуства у бх. дипломатији Ана Тришић Бабић примјећује да је готово у потпуности изостала комуникација, како у МИП-у, тако и Савјету министара, Предсједништву БиХ - а већ три године координације нема између Сарајева и Бањалуке.

Док су појединци аплаудирали и позивали кандидате да се јаве на конкурс у братски им Призрен, нашу јужну српску покрајину, сазнајемо, да је било и оних који су се буквално „згражавали“ на подвале „пробосанских“ кадрова.

Када је пукла брука, акт је повучен и поништен уз образложење да је то „техничка грешка“ и да је у супротности са утврђеном спољном политиком, што нам је потврђено и у кабинету министра Црнатка.

"Документ на који се позивате настао је као посљедица техничке грешке и као такав није могао произвести, нити је произвео било какво правно дејство. Истог дана када је приједлог документа настао, издато је службено обавјештење Министарства о поништењу истог, јер је текст преложеног документа у супротности са званичном политиком БиХ".

Све и да је "техничка грешка", због тога би неко у МИП-у морао да одговара, упозоравају бивше дипломате. 

"И тај начелник је морао од некога да добије улазни акт. Оног тренутка кад је он добио улазни акт, то је за њега био сигнал да акт може да иде даље у обраду без неког посебног размишљања, без постојања инструкција, непостојања договора МВП", истиче Тришић Бабић.

"Мени као дипломати звучи мало необично да кадрови из БиХ немају гдје већ да се усавршавају на Дипломатској академији Републике Косово у Призрену“, додаје Живадин Јовановић.

Необично и нелогично је и то што је јавност још без одговора и када је ријеч о „афери писмо“ јер је амбасадорка БиХ у Холандији Мирсада Чолаковић одбила да писмо министра Игора Црнатка, у вези са ревизијом пресуде по тужби БиХ против Србије, прослиједи Међународном суду правде у Хагу.

Обећао је министар Црнадак да ће надлежне институције истражити и ратну улогу Зорана Перковића кога је премјестио у Београд за отправника послова у Амбасади БиХ. О Перковићевом лику и дјелу увелико су писали медији у Хрватској и Србији, наводећи да је ријеч о човјеку који је правно малтретирао Србе повратнике у Сарајеву. Перковић је годинама био на суду са српским брачним паром Зубић којима је у Сарајеву отео стан. 

Игор Црнадак је још у јулу мјесецу ове године рекао да ће врло брзо ситуација око тога бити јасна.

"Ви знате мој став отпочетка. Ја сам, на крају крајева, заједно са тужиоцима учествовао у оном случају у Паризу и апсолутно нико, али баш нико, неће бити заштићен. Нема разлога да буде заштићен ни Зоран Перковић“, рекао је Црнадак.

Још ништа нема од најављене министрове истраге. И даље остаје нејасно како је могуће да Црнадак у Београд пошаље Перковића, прогонитеља српског брачног пара Зубић. Тамо гдје су Зубићи живјели као избјеглице у прихватилиштву, Перковић живи као господин са високом платом и угодним животом!

Овакви скандали одавно су престали да забављају бх.јавност, јер је имиџ Босне и Херцеговине у свијету све лошији!