latinica  ћирилица
16/09/2017 |  08:55 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Лијекови против болова нису увијек рјешење

Велики број људи посеже за лијековима против болова не знајући да ли их правилно користи и углавном вјерују да је један лијек универзалан: да ублажава тегобе са кичмом, главобољу, прехладу или грип и циклус. Ипак, научници кажу да треба бити опрезан с тим који се користи и како, пише Гардијан.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Један од оних који се препоручују при првом сусрету са љекарима, као најблажи и као "најмање зло" за стомак, а врло ефикасан јесте парацетамол. Питање је да ли га употребљавамо како треба и да ли га узимамо и онда када је сувишан?

Независна организација "Cochrane" која се бави медицинским истраживањима, испитивала је дејство парацетамола, који најчешће добијете као прву препоруку љекара, посебно код болова у доњем дијелу леђа, и упоредила га са осталим популарним лијековима на тржишту.

Истраживачи из "Cochrane" кажу да је он прије свега за акутни бол и да ту даје резултате, код хроничног бола нема никаквих доказа да дјелује и да чак четири грама парацетамола дневно није ништа ефикасније од плацеба.

Од проблема са куком или болова у кољену до остеоартритиса, лијек у тако малом проценту ослобађа бола па се истраживачи питају да ли има икакве користи коју пацијент примјећује.

Ако имате прехладу, парацетамол може да вам помогне да вам нос мање цури, али као и многи други ублаживачи бола које користимо да ублажимо симптоме, није ефикасан код кијања, кашљања, осјећаја нелагодности, умора или бола у грлу. За мигренозне болове је кажу бољи од плацеба, али не и од других лијекова за болове.

За оне који имају тензиону главобољу добро је знати да постоји 10 одсто шанси да ће се боље осјећати од парацетамола него од плацеба. Студије за температуру и грозницу код дјеце нису обимне и поуздане, али је зато парацетамол сјајан код проблема с умњацима, што је, опет, акутни бол.

Оно што је сјајно код парацетамола јесте што смањује производњу простагландина који се повезује са запаљенским процесима, и зато је ефикасан код бола нервних завршетака.

Како и колико ће дјеловати код некога, зависи од генетике јер код неких дјелује изузетно добро, код неких нешто мање ефикасно. То је изузетно безбиједан лијек, иако заиста ријетко може да изазове проблеме са јетром код максималних доза коришћења тј. осам таблета од 500мг дневно.

Професор Филип Конаган са Интитута за реуматологију и мишићно-скелетну медицину у Лидсу, и аутор студије о безбједности парацетамола, каже да смо скоро један вијек усмјерени на три врсте лијекова за болове, од којих је један парацетамол.

Два друга су нестероидни антиинфламаторни лијекови (НСАИЛ), који се повезују са чирем на желуцу и крварењем, оштећењем бубрега и јетре, тј. опиоиди, који садрже кодеин. Ови посљедњи изазивају затвор и имају још бројне нуспојаве, и могу да изазову зависност.

Конаган каже да лијекови против болова нису увијек рјешење - за бол у леђима и осеоартритис јачање мишићног система може да учини много више него ослањање на лијекове. Главобољу је често лакше спријечити тако што ћете се на вријеме одмакнути од екрана, довољно одмарати и избјегавати дехидрацију.

Он каже да узимање било којег лијека често, али да уколико парацетамол "ради" тј. дјелује код њих, треба да наставе да га користе, уз опрез, и посебно да га не мјешају с алкохолом јер у тој комбинацији може да оштети јетру.

Извор: недељник.рс