latinica  ћирилица
19/09/2017 |  11:58 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Требиње: Предавање "Настанак и идентитет Републике Српске"(ВИДЕО)

У организацији Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе", у Музеју Херцеговине одржано је предавање "Настанак и идентитет Републике Српске". Предавање је дио кампање "Хероји Републике Српске" и пројекта "Култура сјећања-свједок истине“.
Требиње: Предавање "Настанак и идентитет Републике Српске" - Фото: РТРС
Требиње: Предавање "Настанак и идентитет Републике Српске"Фото: РТРС

Шта је Републике Српска, који су догађаји довели до њеног настанка, какав је однос војне и цивилне власти, какве су резулатате дале одређене акције војске РС, које су преломне тачке рата - биле су неке од тема предавања. Дат је кратак осврт и на међународни контекст настанка Српске и нашу одговорност према њој.

"Сматрамо да је Република Српска одговор на на то да се никад више не догоди геноцид какав се догодио у Независној Држави Хрватској. И да је то импулс за настанак Републике Српске. Она шаље поруку да не смије Србин да се окрене против Србина као штос е догодило Другом свјетском рату", истакао је историчар Предраг Лозо.

Историчар Драгослав Илић је истакао да Република Српска није настала као резултат диготрајних политичких пројеката и мисли, нити позивана на предјугословенске узоре, већ је то, како је рекао, нека врста одбрамбеног рефлекса.

У оквиру кампање планиране су и пројекције документарних филмнова из одбрамбено-отаџбинског рата: "Мјесто злочина", "Битка за одбрану Херцеговине" и "Споменко на вјечној стражи". О активностима очувања и његовања лика и дјела српског борца, погинулих бораца и тековина одбрамбено отаџбинског рата, након Требиња, биће настављено у Бијељини, Добоју, Бањалуци и Приједору.

Саша Пешикан, предсједник Удружења дјеце погинулих бораца "Наслеђе", нагласио је да морамо његовати културу сјећања  на наше хероје и отаџбински рат из кога је и настала Република Српска и да о томе причамо и преносимо нашој дјеци и будућим генерацијама.

Осим Града Требиња, камапању су подржали Министарство спољних послова Републике Србије, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.