latinica  ћирилица
19/09/2017 |  16:24 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

Додик: Суспендоваћемо одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ (ВИДЕО)

Буде ли потребно, владајућа коалиција ће суспендовати одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, ако она буде објављена у Службеном гласнику, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

То ће, како је рекао, бити урађено због међународних и односа у окружењу, те разговора са ЕУ, иако би за Српску било боље да има изгласану ову одлуку и да је објави када затреба. У Бањалуци ће сутра бити одржан нови састанак лидера СНСД, ДНС и СП.

Републици Српској су отети и Суд и Тужилаштво, и народ који живи овдје мораће кад тад да се изјасни по том питању, рекао је предсједник Српске. Тренутно би објављивање одлуке о референдуму, у службеном гласнику, Српској донијело више штете него користи, увјерен је Додик, и поручује да они који сада захтијевају да се она објави, за њу нису ни гласали. Циљ им је само, каже Додик, да дестабилизују Српску.

- Уколико буде објављена одлука Народне скупштине Српске о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, ми ћемо поново ући у у парламент и суспендовати ту одлуку. То ће бити урађено имајући у виду тренутну констелацију односа у окружењу, међународне односе и разговоре са ЕУ, иако би за Српску било боље да има изгласану ту одлуку и да је објави када затреба - истакао је Додик.

Он је навео да и Каталонија, као снажнија од Републике Српске, много времена проводи у борби за право на референдум и гласање о важним питањима, и то показује колико је тешка та борба у Српској. Коментаришући поруке опозиције да ће судски оспорити акте усвојене на посљедњем засједању НС, Додик је рекао да могу да се обраћају Уставном суду, али да су закони донесени и ту више нема приче.

- Народна скупштина ће наставити рад и на наредној сједници биће све оно што се договори на Колегијуму, као и Консолидовани извјештај о извршењу буџета, али и извјештај ревизора - додао је Додик.

У емисији "Лазански директно" предсједник Додик рекао је да све више људи у Српској види којим курсом иде Савез за промјене и због тога губе њихову подршку.

Предсједник Српске имао је поруку и за раднике Жељезница који штрајкују глађу. Поручио им је да се врате на своја радна мјеста, а управи предложио да у што скорије вријеме ријеши овај и сличне проблеме у предузећу. Одговарајући на питање како себе види за пет година на политичкој сцени, Додик је рекао да се види као предсједник, не прецизирајући на којој позицији, те да нема намјеру да престане да се бави политиком.