X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
21/09/2017 |  11:29 | Извор: РТРС

Научник израчунао када ће човјечанство нестати

По прорачунима Данијела Ротмана, професора геофизике на Технолошком институту у Масачусетсу, човјечанство има још само 82 године да ријеши питање свог опстанка на Земљи.
Морски свијет (Фото:  Gleb Tolstov) -
Морски свијет (Фото: Gleb Tolstov)

Ротман је помоћу једноставне математичке формуле израчунао да ће океани ускоро садржати толико угљеника да ће масовни помор бити неминован, преноси News.com.au.

У посљедњих 540 милиона година, планета је претрпјела пет таквих догађаја, укључујући истребљење диносауруса.

Најгори масовни помор догодио се пре 252 милиона година, када је одумрло 95 одсто маринског живота због наглог повећања киселости океана.

Критична количина угљеника у океанима износи 500 гигатона, док се тренутно налази око 310 гигатона овог елемента, наводи научник.

Његова студија је показала да ће крајем веијка циклус кружења угљеника довести до природне катастрофе.

Ротман наводи да је човјечанство од периода индустријске револуције емитовало у атмосферу 1.540 милијарди тона угљен-диоксида, што је једнако количини угља која би се простирала од поља величине 22 x 22 метара на Земљи до Мјесеца (раздаљина од 386.000 километара).

Половина емитоване количине угљен-диоксида остала је у Земљиној атмосфери, узрокујући 10 пута бржи пораст тог гаса од било које катастрофе која је задесила нашу планету.

Извор: Б92