latinica  ћирилица
23/09/2017 |  08:57 ⇒ 08:57 | Аутор: РТРС

Створено антитијело које уништава 99 одсто свих типова ХИВ-а

Научници су створили антитијело које напада 99 процената врста ХИВ-а и може да спријечи инфекцију код сисара, тврди студија објављена у магазину "Sciencе".
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Антитијело је створено тако да напада три кључна дијела вируса, што отежава ХИВ-у да опстане. Истраживање је рађено у сарадњи Америчког националног института здравља и фармацеутске компаније "Санофи".

Тестирања на људима започеће сљедеће године, што ће бити права проба. Наше тијело не може да се избори са ХИВ-ом због невјероватне способности вируса да мутира и да мења свој појавни облик.

Ове варијације вируса ХИВ код једног пацијента могу да се упореде са онима код појаве вируса грипа током сезоне. Имуни систем препуштен је себи да се бори против различитих врста вируса ХИВ.

Међутим, након више година, мањи број пацијената развије моћно оружје названо "широко неутралишућа антитијела" која нападају срж ХИВ-а и могу да убију већи дио вируса.

Истраживачи покушавају да искористе та антитијела у лијечењу ХИВ-а, или у превенцији инфекције на првом мјесту. Ова студија комбиновала је три таква антитела у још моћнијем "троструком антитијелу".

Др Гери Нејбел, који води студију, каже да је овако то оружје још моћније од најбољих природних антитијела. Најбоље природно антитијело погодило би 90 одсто типова ХИВ-а. У експерименту на 24 мајмуна, показало се да ниједна животиња којој је дато то троструко антитијело није развила инфекцију.

Извор: Недељник