latinica  ћирилица
29/09/2017 |  13:52 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Аутомобил који од команди има само једно дугме!

Развој технологије сваког дана толико напредује да нас често оставља без даха.
Аутомобил који од команди има само једно дугме - Фото: РТС
Аутомобил који од команди има само једно дугмеФото: РТС

У Дубаију је на једној изложби њемачки аутомобилски гигант "Фолксваген", у сарадњи са властима тог емирата, представио аутоматизовано возило "Седрик", које би се кретало на притисак дугмета.

Власти Дубаија намјеравају да тај град учине једним од најпаметнијих и најодрживијих на свијету, а прототип возила "Седрик" би могао да помогне тој амбицији.

Произвођач тврди да иако је ријеч о концепту, тај аутомобил је одржив, безбиједан, погодан и лак за управљање а за контролу користи само једно дугме. Осим тога потпуно аутоматизовано возило користиће мање простора и енергије.

"Ово је паметан аутомобил. Сматра се јединственим јер је без возача и омогућава вожњу у било ком простору", истиче султан Бути Бен Мејрен, генерални директор Одељења за управљање земљиштем у Дубаију.

На "Волксвагеновој" интернет страници стоји и да ће "Седрик" бити понуђен да га користе пензионери, инвалиди и становници града који немају аутомобил или возачку дозволу.

Власти Дубаија размишљају да га употребе како би заинтересованима показивали места за градњу. Возило прима четири особе, има 36 сензора захваљујући којима се прилагођава окружењу.

Вај-фај систем ће се активирати на гласовну команду, а волан и педале би били потпуно аутоматизовани што значи да путници могу безбрижно да сједе и возе се.

У том емирату је тестиран и први електрични такси без возача чиме Дубаи жели да постане пионир у тој области футуристичког превоза. Планира се интегрисање самовозећих таксија у транспортну мрежу са метроом, аутобусима и трамвајима.

Извор: РТС