latinica  ћирилица
02/10/2017 |  08:12 | Аутор: РТРС

Слаб учинак Савјета министара БиХ

Савјет министара БиХ је на посљедњих десетак сједница разматрао тек два или три закона, а дневни ред углавном се своди на причу о информацијама, декларацијама, меморандумима и извјештајима, што према мишљењу стручњака, довољно говори о (не)раду и односима који владају у тој институцији.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Улогу предлагача закона преузели су посланици, који су у првој половини године предложили практично исти број законских рјешења као и Савјет министара БиХ, што је пракса незабиљежена у ближем окружењу.

У првој половини ове године Савјет министара БиХ утврдио је тек осам различитих закона и уколико би наставили радити овим темпом, за властити програм планиран у 2017. години требао би им читав четворогодишњи мандат.

Слаб учинак Савјета министара БиХ по аутоматизму одразио се и на Парламентарну скупштину БиХ, која је у првој половини године усвојила свега два закона, док их је чак седам одбила тако да се и рад највишег законодавног тијела као и Савјета министара БиХ свео на дневнооперативне ствари.

Ивица Ћавар, пројект менаџер Центра цивилних иницијатив, каже за Независне да је чињеница да на дневном реду неколико посљедњих сједница Савјета министара БиХ није било предложених закона.

- То се одражава на неиспуњавање оправданих очекивања грађана, који су најчешћи, ако не и једини губитници - наглашава он.

Како истичу стручњаци, најбољи показатељи хаоса који влада у Савјету министара и Парламентарној скупштини су предложени закони у вези са акцизама, јер ни из два покушаја није се могао постићи коначан договор, а ни данас није искључена могућност да се то поново нађе на дневном реду.

- Кад немате релаксиране односе да можете радити, онда имате ову ситуацију у којој је парализован Савјет министара, јер оно не може ништа урадити до онога што му омогућава стабилност парламентарне већине - рекао је Аднан Хускић, политички аналитичар.

Оно што забрињава јесте то да је готово немогуће да у наредних више од годину, односно до избора 2018. године, Савјет министара БиХ и Парламентарна скупштина БиХ "прораде" и да почну да предлажу и усвајају законе, ако ништа, бар оне које су планирали.

- Политичари ће увијек брзо доћи до рјешења која могу, на било који начин, утицати на њихове личне или страначке интересе, што је више пута било видљиво у протеклим годинама - рекао је Ћавар.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак каже да не би улазио у рад колега у другим министарствима, али наводи да је увјерен да сви раде свој посао најбоље што могу.

- У нашем систему и констелацији односа између институција темељених на Дејтонском споразуму то уопште није сигурно мјерило за ефикасност Савјета министара. Што се тиче осталих министарстава, мислим да сви коректно раде свој посао. У мом министарству ми смо по плану рада имали три закона за ову годину, један је већ упућен на мишљења у СМ, а друга два ћемо упутити сигурно до краја године - рекао је Црнадак.

Момчило Новаковић, посланик НДП-а у Парламенту БиХ, истиче да је очигледно да Савјет министара има проблеме са одржавањем парламентарне већине, али да то само по себи не би требало да буде оправдање за недовољно ефикасан рад.

- Проблем је у томе што поједине странке имају министре, а нису дио парламентарне већине, што је додатни проблем. Оно како се то може ријешити јесте да сви ми схватимо одговорност коју имамо према грађанима и да радимо више у њиховом интересу - закључио је Новаковић.

Извор: Независне новине