latinica  ћирилица
03/10/2017 |  08:25 | Аутор: РТРС

Ухапшен потпредсједник Еквадора због примања мита

Потпредсједник Еквадора Хорхе Глас ухапшен је због наводног узимања мита од бразилског грађевинског гиганта умијешаног у регионални скандал.
Хорхе Глас  (Фото: eluniverso.com) -
Хорхе Глас (Фото: eluniverso.com)

Полиција је јуче привела Гласа у резиденцији у Гвајакилу, послије чега је касније авионом пребачен у противор у главни град Кито.

Глас је уочи хапшење рекао да се случај који се води против њега заснива на лажима и процедуралним грешкама. Његове присталице тврде да је потпредсједнику нож у леђа забио предсједник Еквадора Ленин Морено.

Некадашњи недодирљиви политичари у Латинској Америци, укључујући и неке лидере Бразила и Перуа, под истрагом су због наводног узимања мита или нелегалног финансирања кампања од стране бразилског конгломерата Одебрехт.

Случај се заснива на свједочењима бивших директора Одебрехта и бивших званичника влада земаља под истрагом.

Глас је осумњичен да је управљао мрежом политичара и званичника који су примили 33 милиона долара, колико је грађевинска фирма признала да је платила у замјену за уговоре.

Због скандала је Ленин Морено у августу потпредсједнику свео дужности на церемонијалне, због чега га је Глас оптужио да је издао насљеђе бившег предсједника Рафаела Корее.

Извор: Бета