latinica  ћирилица
03/10/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Физичка активност је најбољи аналгетик

Јесења костобоља успјешно се превазилази физичком активношћу. Наравно, услов је да болови нису узрок неког озбиљнијег обољења скелетног система које захтијева медицински програм вјежби...

Уколико вам тешко пада захлађење јер вам хладнији ваздух и влажно вријеме изазивају костобољу, савјет је да буде физички што активнији јер рекреација на тијело дјелује као аналгетик. Наравно, услов је да болови нису узрок неког озбиљнијег обољења скелетног система које захтијева медицински програм вјежби.

Физичка активност осим што повољно дјелује на зглобове и дословно размрдава тијело прија и менталном здрављу. Практично говорећи, тмурно вријеме има много мањи негативан утицај на расположење ако сте у доброј физичкој форми.

Све предложене вјежбе радите у складу са тренутним могућностима, што значи да сваки покрет треба да прија. Дишете равномјерно и не правите нагле окрете или савијања.

Загријавање

Да бисте убрзали циркулацију и припремили тијело за вјежбање најприје истрчите једну краћу раздаљину у темпу који вам одговара. Прије трчања кружним покретима загријте врат, рамена, кукове, кољена и скочне зглобове.

Рамена

Подижите руке од тијела док не буду у висини рамена да бисте повећали капацитет плућа и "подмазали" мишиће раменог појаса. Дубоки удах прати подизање, а равномјерни издисај супштање руку.

Струк и бочни трбушњаци

Заузмите раскорачни став и лагано се окрећите у струку, тако да ноге мирују, а помјерате само горњи дио тијела. Контролисаним покретом, што значи снагом мишића, окрећите се улијево и удесно. Вјежба је одлична јер побољшава покретљивост кичменог стуба и активира бочне трбушне мишиће.

Истезање леђа и задње стране бутина

Заузмите шири раскорачни став и спустите горњи дио тијела ка средини. Затим се окрећите најприје ка једној, а потом ка другој нози. Сваки покрет контролишите снагом мишића стомака и леђа (не повијајте леђа већ затегните мишиће леђа и стомака и на тај начин управљајте кретањем). Вјежба је намијењена истезању леђа и задње стране бутине и одговара онима који дуго сједе.

Извор: Вечерње новости