latinica  ћирилица
03/10/2017 |  15:53 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Набавка вакцина у надлежности ентитета

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је да је здравство у надлежности ентитета и да би пребацивање посла набавке вакцина на ниво БиХ представљало пренос надлежности.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Регујући на изјаву директора Агенције за лијекове БиХ Александра Золака да би "најидеалније било да се набавка вакцина врати на ниво БиХ", Богданић је истакао да је Дејтонски споразум јасно дефинисао да је надлежност здравства и школства на ентитетском нивоу.

Он је напоменуо да Институт за јавно здрвство Српске има трогодишњи уговор са добављачем, док је у надлежности агенције чији је директор Золак квалитет тих вакцина.

- Он треба да настоји да вакцине које уђу на тржиште БиХ буду квалитетне. На добављачу је да набави вакцине, а на Золаку да се врати у своју надлежност - рекао је Богданић.

Вечерње новости објавиле су данас се београдски Институт за имунологију и вирусологију "Торлак" повлачи са тржишта БиХ.

Золак је за овај лист рекао да је "Торлак" до "сада имао неку врсту монопола кад је ријеч о набавци вакцина и да ће, коначним повлачењем са овог тржишта које је у процедури, то мјесто остати упражњено".

Извор: СРНА