latinica  ћирилица
04/10/2017 |  11:25 | Аутор: РТРС

Вјежбањем против депресије

Тим аустралијских стручњака открио је ефикасан начин за превазилажење депресије.
Вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
ВјежбаФото: Screenshot/YouTube

У студији објављеној у "Америчком часопису психијатрије", која је трајала 11 година, учествовало је више од 22.000 здравих Норвежана.

Они су на почетку и на крају студије говорили одговарали на питања у вези са њиховим психичким стањем и упражњавањем физичких активности.

На почетку студије, 12 одсто испитаника је рекло да не вјежба, док су одговори осталих учесника прилично варирали од "вјежбам до 30 минута недјељно" до "вјежбам више од четири сата недјељно".

У наредној деценији, седам одсто испитаника показало је симптоме депресије, док се анксиозност појавила код девет одсто испитаника.

Резултати су показали да су људи, који су изјавили да нису вјежбали, имали 44 одсто веће шансе да оболе од депресије у поређењу са људима који су рекли да вјежбају сат до два недејљно. Код испитаника који су вјежбали дуже од два сата недјељно није пронађено никакво додатно позитивно дејство физичких активности на психичко стање.

Иако није пронађена никаква директна веза између вјежбања и депресије, научници строго препоручују бављење физичким активностима јер оне контролишу друге потенцијалне факторе за развој психичких обољења попут старости, пола, пушења, конзумирања алкохола и индекса тјелесне масе.

Вјежбање не мора да буде интензивно, као ни дуготрајно, истичу истраживачи. Сат времена недјељно сасвим је довољно јер се испоставило да је позитиван утицај вјежбања на ментално здравље примијећен, како код особа које вјежбају до тачке изнемоглости, тако и код људи који се једва озноје.

Уколико је хипотеза аустралијских научника тачна, 12 одсто случајева депресије могло би да се спријечи само вјежбањем.

Извор: Б92