latinica  ћирилица
04/10/2017 |  16:11 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Представљен први од пет томова "Енциклопедије Републике Српске" (ВИДЕО)

Први, од пет томова "Енциклопедије Републике Српске" представљен је у Академији наука и умјетности Српске. Представља научни документ, који би требало да трајно заштити идентитет Српске, њену историју, културу и традицију.
Енциклопедија Републике Српске - Фото: РТРС
Енциклопедија Републике СрпскеФото: РТРС

На 783 странице обрађено је око 1.500 одредница о догађајима и личностима, који су важни за историју Републике Српске. У протеклих десет година, од када се кренуло са припремом Енциклопедије, до сада је завршен први том и припремљено 80 одсто материјала другог тома. Први том "Енциклопедије Републике Српске" штампан је у 2.000 примјерака.

- Њен значај је у томе што ће показати да Република Српска има снаге да изради овакав један документ, који ће објективно показати шта Српска посједује - рекао је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.

Енциклопедија представља личну карту Републике Српске и јединствена је по томе што су у првом тому обрађена сва насељена и опустјела мјеста у Републици Српкој, од слова А до слова Б.

- Писати о насељеним мјестима представља велики проблем. јер о многим мјестима никада ништа није писано, а у грађи често нема података и статистика представља проблем - изјавио је потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Васкрсија Јањић.

Први том "Енциклопедије Републике Српске" уручен је предсједнику Републике, Милораду Додику, који је том приликом поручио да Енциклопедија представља један од највећих и најзахтјевнијих пројеката у Српској, нагласивши велики значај њене објаве у трајној заштитити идентитета Републике Српске. Једна од првих промоција "Енциклопедије" биће на овогодишњем Сајму књига у Београду.