latinica  ћирилица
04/10/2017 |  17:10 | Аутор: РТРС

Дарвин је био у праву!

Живот на Земљи настао је када су нашу планету "бомбардовали" метеорити, који су падали у "топла мала језера". Баш у њима настали су први облици живота, а не у океанима, како се раније мислило.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Поријекло живота једна је од највећих мистерија с којима се човјечанство суочило. У посљедњих неколико година научници су заговарали идеју да је живот настао уз вулканских отвора на океанском дну. Међутим, нова истраживања подржавају теорију Чарлса Дарвина из 1871. да су прва жива створења настала "у неком топлом малом језеру с много амонијака и фосфорних соли".

Међутим, ту идеју тек сада су потврдили стручњаци универзитета Мекмастер у Канади и института "Макс Планк" у Њемачкој.

- Како бисмо схватили поријекло живота, морамо да знамо какви су услови постојали на Земљи преиј неколико милијарди година - каже један од аутора студије Томас Хенинг.

- Као што наша студија показује, астрономија пружа све кључне одговоре на то питање. Детаљи о томе како је настао Сунчев систем директно су утицали на поријекло живота на Земљи - додао је научник.

Тако је живот на нашој планети настао прије између 4,5 и 3,7 милијарди година, када је мали метеорит са амонијаком и водоник цијанидом пао у неко мало језеро.

Прорачуни сугеришу да су први молекули рибонуклеинске киселине (РНА) настали током те фазе, а када су језера пресушила, формирали су дуге ланце. Ти дуги ланци су наставили да се продужавају током "влажних и сувих" циклуса на Земљи и у неким повољним околностима спонтано се репликовали.

Ти молекули садржали су први генетски код живота на нашој планети.

Извор: Агенције