latinica  ћирилица
05/10/2017 |  13:51 | Аутор: РТРС

Тестирајте своје чуло мириса

Једноставан тест препознавања мириса говори много о нашем здрављу.
Нос (Фото: onlinevoicecoaching.com) -
Нос (Фото: onlinevoicecoaching.com)

Деменција је данас све чешћа појава, а ово стање могуће је предвидети и читавих пет година пре појаве првих "правих" симптома, и то једноставним тестом препознавања мириса.

Истраживање спроведено на Универзитету у Чикагу показало је да су особе које не могу да идентификују четири од пет уобичајених мириса изложене чак два пута вишем ризику од деменције од особа којима то није проблем.

Што је чуло мириса слабије, то је виши ризик од деменције у познијим годиама.

Мириси које би требало да препознајете су практично свакодневни - није у питању нешто што не можете да провјерите и код куће. Ријеч је о мирису ментола, рибе, наранџе, руже и природне коже, а ако особа није у стању да распозна четири од пет ових мириса, требало би да се обрати свом љекару.

Пошто је на овај начин могуће предвидјети степен ризика од развоја деменције довољно рано, то стручњацима оставља могућност да пацијенту препоруче одговарајуће лијекове, начин исхране, степен физичке активности... који могу да одложе или смање вјероватноћу појаве првих симптома овог когнитивног поремећаја.

Овај тест је користан јер иако се научници годинама баве деменцијом, и даље не постоје прецизни тестови који би могли довољно рано да укажу на појаву овог поремећаја, прије него што дође до неповратног когнитивног поправљања дакле. У појединим случајевима, дешава се да деменција прође "непримијећено" и готово двије деценије, а када се дијагноза постави, обично буде сувише касно.

Али, резултати овог новог истраживања показали су да се прва оштећена мозга манифестују у неуронима задуженим за распознавање мириса.

Пет година након што је обављена прва фаза истраживања током које је особама старости између 57 и 85 година тестирано чуло мириса, научници су анализирали њихово здравствено стање и поредили га са резултатима тестова.

Испоставило се да је код готово свих испитаника који пет година раније нису распознавали ни један од ових мириса у међувремену постављена дијагноза деменције, а скоро 80 одсто оних који су у првој фази студије препознавали само један или два од понуђених пет мириса такође је обољело, преноси "Дејли мејл".

"Губитак чула мириса је први упозоравајући сигнал да нешто није у реду, и да је дошло до значајних оштећења. Овај једноставан тест препознавања мириса је ефикасан, брз и јефтин начин препознавања степена ризика од деменције", наводи се у студији.

Процјене Свјетске здравствене организације су да око 47 милиона људи широм свијета пати од деменције, а сваке године региструје се 10 милиона нових случајева.

Извор: Мондо