X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
10/10/2017 |  20:25 ⇒ 20:46 | Извор: РТРС

Пуштени ГМО комарци који садрже смртоносан ген

Савез за контролу комараца уз помоцћ приватне компаније "Окситек инсект технолоџи" недавно је покренуо пројекат - пуштање ГМО комараца на Флориди.
Комарац (Фото: James Gathany/PHIL/CDC) -
Комарац (Фото: James Gathany/PHIL/CDC)

Прије тога, прво пуштање ГМО комараца догодило се на Кајманским острвима 2009. године, а друго у Малезији 2010. године.

Генетски модификовани комарци садрже посебан ген који је за комарце смртоносан ако не добију антибиотик тетрациклин. Потомство ГМО комараца ће такође наслиједити овај смртоносни ген, због којег цће угинути прије него достигну зрелост и почну да се размножавају.

Идеја се базира на томе да се обични комарци укрштају с ГМО комарцима и да се на тај начин створи све више комараца са смртоносним геном, што ће довести до смањења њихове популације.

Ризик који представљају ГМО комарци није познат

Док ГМО индустрија непоколебљиво тврди да су генетски модификоване биљке и животиње безопасне и доносе бројне погодности човјечанству, стварност нам показује нешто сасвим супротно.

"Монсанто" и друге ГМО корпорације стварају не само генетски модификоване биљке, него и животиње. На примјер, створене су овце које су 85 одсто овце, а 15 одсто људи, да би могле служити као донори органа за људе.

Створене су и козе које дају млијеко с протеином из паучине- за производњу коже отпорне на метке. Краве су генетски модификоване да би производиле млијеко које по свом саставу више личи на људско.

Да ли се на тај начин играју ватром јер мијењају осјетљив и прецизно избалансиран екосистем?

Шта ће се догодити с локалним и глобалним екосистемом ако се популација комараца драстично смањи или сасвим нестане?

Многи од нас мрзе комарце зато што нас боду и преносе опасне болести, али они су такође дио екосистема и храна за друге животне облике. Идеја уништења комараца само зато што нам се не свиђају је апсурдна- ако се у виду има њихова улога у комплетном ланцу.

Извор: Б92