latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:52 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Гојковић: Српској неопходан национални скрининг програм

Начелник Клинике за онкологију на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске Зденка Гојковић истакла је важност редовних превентивних програма и откривања карцинома у ранијим фазама, јер тада може бити у потпуности излијечен.
Зденка Гојковић - Фото: СРНА
Зденка ГојковићФото: СРНА

Гојковићева је на конференцији за новинаре поводом обиљежавања Мјесеца борбе против карцинома дојке, који се обиљежава у октобру, рекла да је веома важно да здрава жена на вријеме обавља превентивне прегледе, јер се карцином, откривен у раној фази, може у потпуности излијечити.

Она је нагласила да је у Републици Српској неопходан национални скриниг програм не само за карцином дојке, већ и за карцином грлића материце и дебело цријево, додајући да то изискује већа финансијска средства, али да се скрининг програм у периоду од пет до седам година у потпуности исплати.

Према њеним ријечима, мамографија /метода за рано откивање промјена на дојци/ има изузетан значај у раној детекцији и скринингу карцинома дојке и свака жена са напуњених 40 година требала би да уради базичну нативну мамографију.

Гојковићева је истакла да је 2008. године у сарадњи са републичким Министарством здравља и социјалне заштите и Фондом здравственог осигурања проведен скрининг програм на подручју цијеле Српске, који је трајао двије и по године, када је мамографски прегледано више од 34.000 жена.

Она је рекла да Република Српска има регистар за рак који се води од 2001. године, додавши да број обољелих из године у годину расте, те да је укупан број обољелих од малигних болести 2012, 2013. и 2014. године премашио 5.000, док се број обољелих од карцинома дојке у тим годинама креће од 480 до 570.

"У задњих пет година имамо стални пораст обољелих од карцинома дојке", рекла је Гојковићева и додала да од ове болести не оболијевају само жене, већ и мушкарци, али знатно рјеђе.

Према њеним ријечима, на 100 жена које оболе од карцинома дојке практично 101. је мушкарац.

Говорећи о експерименталној терапији, Гојковићева је рекла да је ријеч о изузетно скупим лијековима који су у Српкој тренутно недоступни.

Начелник Центра за дојку Александар Гузијан рекао је да је овај центар основан 2009. године и да су уведене бројне нове дијагностичке и терапијске процедуре.

Он је нагласио важност редовних радиолошких прегледа и откривања карцинома дојке у раној фази. "Скриниг мамографија је кључна ставка када је у питању смањивање смртности од карцинома дојке, увођењем скрининг мамографије у земљама западне Европе смртност је смањена за 30 одсто", рекао је Гузијан.

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију Никола Барош рекао је да се реконструкција дојке у УКЦ раде успјешно од 2003. године, да су имплантациони материјали за све жене обољеле од карцинома дојке потпуно бесплатни, што није случај у региону.

"Све онколошке, реконструктивне процедуре су генерално потпуно бесплатне", рекао је Барош.

Предсједник Савеза жена обољелих од карцинома дојке "Искра" Азра Икаловић рекла је да је овај савез основан 2003. године с циљем социјално-психолошке подршке обољелим женама и едукације здравих жена.

Она је истакла да је "Искра" једино удружење са простора бивше Југославије које је члан Европске асоцијације пацијената обољелих од малигних болести.

Извор: СРНА