X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/10/2017 |  10:48 ⇒ 11:36 | Извор: РТРС

Научници створили љепило које затвара ране за 60 секунди!

Аустралијски и амерички биомедицински инжењери развили су еластично хируршко љепило које најбрже досад зацјељује ране.
МеТро љепило које затвара ране за 60 секунди - Фото: Screenshot
МеТро љепило које затвара ране за 60 секундиФото: Screenshot

Револуционарни производ има потенцијал да спашава животе брже него ишта до сада. Његови креатори тврде да се на овај начин ране затварају за 60 секунди.

Убризгавајуће љепило, које су назвали МеТро, прави се од природног протеина тропаеластина и смије се убризгавати директно у рану. Када се третира УВ свјетлом, љепило формира својеврсни печат, чак и на мокром ткиву и тако елиминише потребу за шавовима и фластерима.

Еластичност производа иде у корист операцијама на органима који мијењају облик и величину, као што су плућа и срце. Љепило се растапа за само неколико сати, због чега се драстично смањује вријеме опоравка болесника. Истраживање је показало да је љепило брзо и успјешно затворило резове у артеријама и плућима глодара и свиња.

Биоижењери ово љепило пореде с оним од силикона, које се користи за керамичке плочице.

Када гледате МеТро, можете видјети да дјелује као течност, попуњава празнине и одговара облику ране. Потенцијалне апликације су снажне - од лијечења озбиљних унутрашњих рана насталих у аутомобилским несрећама и ратним зонама, па до побољшања болничких операција.

Очекује се да ће ово љепило бити доступно за лијечење људи већ за три године.

Извор: Независне