latinica  ћирилица
13/10/2017 |  15:16 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Караџић-Јовичевић: Нема идеја за опоравак здравственог система Српске

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Соња Караџић-Јовичевић изјавила је данас да здравствени систем у Републици Српској уопште не постоји нити идеје како да буде опорављен.
Соња Караџић Јовичевић и Славиша Раковић - Фото: СРНА
Соња Караџић Јовичевић и Славиша РаковићФото: СРНА

"Здравствени систем је пропао у `Бермудском троуглу` негдје између Министарства здравља Републике Српске, Фонда здравственог осигурања и здравствених установа", рекла је Јовичевићева на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Истичући да никада нису предузети кораци да се здравствени систем опорави, она је рекла да су у овом моменту једини сигурни кораци ка додатном задужењу "у другу милијарду укупног дуговања".

"Дуговања су огромна по свим сегментима. Само дуговања за доприносе и за порезе прелазе 200 милиона марака", тврди Јовичевићева.

Према њеним ријечима, најтеже за здравствене раднике јесте да не могу да овјере књижице и сами да дођу до услуга у здравству и да се лијече.

Она је навела да су у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци у посљедњих пет година уплаћени доприноси за само годину и по, те да је слична ситуација је у Болници Источно Сарајево гдје је за пет година уплаћено доприноса и пореза за свега пет мјесеци.

"Оваква ситуација показује да укупно дуговање УКЦ Бањалука износи 250 милиона КМ, без најновијег задужења", рекла је она, коментаришући најаву да ће Универзитетски клинички центар Републике Српске новим кредитом од 55 милиона КМ покушати да рефинансира постојеће дугове.

Јовичевићева, која је члан Одбора за здравство у Народној скупштини, рекла је да не зна да ли ће Одбор на наредној сједници разматрати овај потез Клиничког центра.

Шеф Сектора за финансије у Социјално-економском савјету СДС-а Славиша Раковић рекао је да је ријеч о поступку јавне набавке Клиничког центра који је позвао банке да понуде кредит за рефинансирање у висини од 55 милиона КМ.

"Клинички центар није способан да сервисира своје обавезе према банкама. Ако томе додамо да је дужан 45 милиона само Пореској управи, видимо да се пословање овог центра налази у дубоком процјепу", рекао је он.

Према његовим ријечима, спорно је да ниједна банка, са оваквим пословањем Клиничог центра, неће одобрити кредит без обзира која је његова намјена.

"Уколико нека банка потражује паре које Клинички центар не може да враћа, онда се то зове репрограмирање, али онда банка долази у ситуацију да буде санкционисана од Агенције за банкарство Републике Српске", навео је Раковић.

Извор: СРНА