latinica  ћирилица
14/10/2017 |  21:05 ⇒ 16/10/2017 | 09:07 | Аутор: РТРС

ЕУ: Окончана прва фаза разговора о Брегзиту

Прва фаза разговора о Брегзиту је окончана и тренутно нису планиране нове рунде разговора између британских и европских званичника упркос несугласицама око кључних питања, пише британски дневник "Индипендент".

Званичници са обје стране су потврдили да тренутно нема заказаних састанака упркос обостраном признању да није постигнут довољан напредак за наставак трговинских разговора послије састанка Европског савјета наредне седмице.

Британски дневник истиче да, иако се очекује да ће бити заказани нови састанци након састанка Европског савјета, у Бриселу све више влада мишљење да су преговори на раскршћу.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск упозорио је током седмице да ако не дође до напретка до краја године онда се обје стране требају запитати "у ком се правцу крећу".

На састанку Европског савјета којем ће 19. и 20. октобра у Бриселу присуствовати шефови Влада или држава чланица ЕУ биће званично процијењено да ли је постигнут "довољан напредак".

Међутим, званичници су сагласни да ће након препоруке Европске комисије и Европског парламента да није постигнут довољан напредак, исту оцијену дати и Европски савјет.

Наредна прилика за проглашење довољног напретка је у децембру када је наредни састанак Европског савјета.

Извор: СРНА