latinica  ћирилица
15/10/2017 |  08:56 ⇒ 08:57 | Аутор: РТРС

Најсрећнији човјек на свијету открива у чему је тајна "среће" (ВИДЕО)

Најсрећнији човјек на свијету Матје Рикар отишао је као млади научник, с 26 година, на Хималаје, постао будистички свештеник и посљедњих 50 година провео подучавајући људе проналажењу среће.
Матје Рикар - Фото: Screenshot/YouTube
Матје РикарФото: Screenshot/YouTube

Чак је и наука, тачније истраживање Универзитета у Висконсину, доказала да је Рикар најсрећнији човјек на свијету.

Његова моћ контроле ума је запањујућа, а ниво гама зрака (повезаних са свјесношћу, пажњом, учењем и памћењем) које његов мозак производи, никада раније није забиљежен.

"Срећа је вјештина коју треба учити“, каже Рикар, који је подијелио 5 једноставних савјета у вези са тиме како бити срећан:

1. Не брините

"Не брините ни за шта. Ако наиђете на неке потешкоће и проблеме и ако за то постоји рјешење, урадите то. Ако не постоји рјешење, нема смисла бринути се јер проблем на тај начин постаје све већи. Опустите се. И размислите које бисте друге корисне ствари могли да радите. Пронађите неки други пут."

2. Вјежбајте срећан живот

"Постоје многи фундаментални људски квалитети који су изузетно важни за срећан, испуњен живот и функционисање на оптималан начин, попут брижности, љубави, доброте, унутрашње слободе и унутрашњег мира. Те карактеристике не можете да побољшате без вјежбања, а за вјежбање је потребно вријеме."

3. Пронађите своју страст

"Када сам имао 20 година, био сам збуњен тражећи вјештину којом бих могао да се бавим и која би мојем животу дала смисао. У једном тренутку морате да се запитате 'шта је то што је заиста, заиста важно'.

Грчки пјесник Аристофан рекао је да образовање није само пуњење вазе, него и паљење пламена. И тај пламен животу даје смисао. И тај пламен није увијек тамо гдје мислите да би могао да буде. Постоји неко подручје, вјештина која ће вас испунити и инспирисати. Тражите то и учините оно што је потребно да бисте постигли жељено."

4. Желите срећу сваком

"Будите алтруиста и пожелите да сваки човјек на свијету пронађе срећу. Зашто бисте икога искључили? Жељети некоме срећу не значи да желите да ради лоше ствари, лаже или малтретира друге јер то никоме не доноси срећу. То значи да желите да људи буду саосјећајни и ослобођени патње, љутње, ароганције, нарцизма. Алтруизам значи жељети само добро у људима."

5. Помажите другима

"Гдје год одем, идем са циљем да некоме помогнем. Зашто бих иначе било гдје ишао и путовао? Савршено ми је добро тамо гдје живим, на Хималајима. Кад год сиђем са Хималаја, желим некоме да помогнем. Иначе би сваки одлазак од куће био губитак времена."

У видео-снимку послушајте савјете најсрећнијег човјека на свијету...

Извор: vijesti.me