latinica  ћирилица
16/10/2017 |  09:22 | Аутор: РТРС

Симптоми које не смијете игнорисати

Многи превише ослушкују сигнале тијела и чешће него што је потребно провјеравају своје здравље, док други иду у супротну крајност и игноришу и оне симптоме који, упозоравају љекари, никако не би смјели да се занемаре.

Иако већина симптома које осјетимо нису разлог за бригу, постоје неки које никако не треба игнорисати. Др Евелин Левин недавно је направила листу "свакодневних" симптома и објаснила како они могу бити знак озбиљнијих медицинских стања:

Бол у стомаку

Иако је бол у стомаку углавном безопасан, изненадни абдоминални бол знак је да се морате јавити љекару. Много ствари може изазвати овај бол - опстипација, пуцање цисте на јајнику или оштећена аорта.

Недостатак даха

Ако останете без даха без икаквог разлога, то може сугерисати плућну емболију. Такође, ово може бити знак за астму, пнеумонију или панични напад.

Изненадна главобоља

За многе главобоља је свакодневни дио живота, а њена јачина варира од обичне главобоље до мигрене. Међутим, сваки изненадни бол захтијева пажњу љекара. Ако се главобоља појави изненада и језивог је интензитета, то може указивати на крварење око мозга које захтијева моменталну хоспитализацију.

Стална жеђ

Ако ухватите себе да пијете превише воде у току дана, онда би требало да закажете преглед. Полидипсија је један од првих симптома дијабетеса. Када је ниво шећера у крви превисок, тијело тјера бубреге да производе више урина како би се ријешили вишка глукозе, а то доводи до велике жеђи и честог мокрења.

Бол у раменима, вилици, врату или леђима

Најчешћи је симптом срчаног удара, али разлог његове појаве може да буде и безазленији, рецимо истезање мишића. Ако је повезан са срчаним ударом обично је у комбинацији са малаксалошћу, кашљем и повраћањем. Након тога човјека почиње да облива хладан зној и несвјестица. Било који од ових симптома у комбинацији јасан је знак да се хитно морате јавити љекару.

Извор: Вечерње новости