X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
17/10/2017 |  09:18 ⇒ 10:23 | Извор: РТРС

Атракција код Приједора: За рођендан жељела једног, а добила чак осам понија

На имању породице Зец у Црној Долини код Приједора направљен је мали ранч с ергелом понија. Стигли су из Холандије, а као рођендански поклон млађој кћерки Зорана и Тање - Милани, која није жељела ништа друго сем понија.
Ергела коња понија на фарми породице Зец  (Фото:аваз/Д.Стојнић) -
Ергела коња понија на фарми породице Зец (Фото:аваз/Д.Стојнић)

Али, умјесто једног, добила их је осам, јер их газда из Холандије није желио раздвајати па је тата Зоран прије шест мјесеци преломио и одлучио да их, уз мало попуста, све купи и доведе у Приједор.

Слављеница је у старту била одушевљена, хранила их је, од гриве им плела плетенице. Сада се о ергели понија, мирних и дружељубивих животиња, највише брину мајка Тања и старија сестра слављенице, 18-годишња Јована. На ранчу су обавезно ујутро, када понијима дијеле зоб, хљеб и шећер, који највише воле.

- Милана сада има мање времена, јер ујутро иде у школу, па смо обавезе према животињама преузеле мајка и ја. Није тешко, уопште нису захтјевни, добију мало зоби, ујутро и увече, дружимо се с њима, јер воле пажњу и играње, и то је то. Овдје им је добро, по цијели дан су на ливади, једноставно уживају - каже Јована. Један упорни купац из Њемачке у међувремену је успио да их наговори да му продају два понија. Отпутовали су у Франкфурт, мада се фамилија Зец нерадо одриче својих љубимаца.

- Подвукли су нам се под кожу. Сада имамо двије “дјевојке“ и четири “момка“. Можда бисмо продали још два, али два пара сигурно остају и њих не дирамо. Они су овдје права атракција. И знани и незнани долазе да их виде, понекад је око ранча прилична гужва, буде ту колона аутомобила. Највише има дјеце, јер су њима понији најинтересантнији, мада нема јахања, јер су коњи заиста мали - каже Јована док нам показује два “капиталца“, који су достигли висину од шездесетак и остале, не више од четрдесетак центиметара.

У протеклих шест мјесеци породица Зец потрудила се да својим љубимцима угоди. Ранч је ограђен, направљени су и боксови, а не мањка ни хране, јер на располагању, за почетак, имају тону зоби и доста сијена.

Сви понији имају и своје пасоше с основним одликама - висином, тежином, годиштем. Ови у власништву породице Зец имају, у просјеку, по три године.

- Чиповани су, вакцинисани, прегледи ветеринара су обавезни. Могу и на путовање, било гдје - с осмехом каже Јована и додаје да понијима још једино нису дали имена.

Извор: Аваз/Блиц