latinica  ћирилица
17/10/2017 |  13:35 | Аутор: РТРС

Трансплантација коштане сржи и у Клиничком центру Србије

Клинички центар Србије у Београду добио је данас Центар за трансплантацију коштане сржи и Стерилни блок чиме је постао трећа здравствена установа у земљи у којој се ради трансплантација коштане сржи код пацијената обољелих од малигних и аутоимуних болести.

Такве трансплантације се код дјеце раде у Институту за мајку и дијете у Београду, а код одраслих на Војномедицинској академији.

Министар здравља Србије Златибор Лончар рекао је приликом посјете Стерилном блоку да је Центар изграђен према највишим свјетским стандардима.

Лончар је истакао да су љекари Клинике за хематологију, који ће се бавити трансплантацијама, били на усавршавању у једном од највећих центара за трансплантацију коштане сржи у њемачком граду Хамбургу.

Директор Клинике за хематологију Биљана Михаљевић рекла је да центар у Хамбургу годишње изврши око 300 трансплантација коштане сржи, у Загребу и Љубљани 80 до 100, а у Србији до 40, пренијели су београдски медији.

"Отварањем Стерилног блока Клиника за хематологију презума обавезу да на годишњем нивоу уради 40 алогених трансплантација, чиме се изједначавамо са центрима у региону", рекла је Михаљевићева.

Директор Клиничког центра Милика Ашанин рекао је да такве интервенције у иностранству коштају од 150.000 до 300.000 евра, а да ће у Клиничком центру Србије бити четири до пет пута јефтиније.

У изградњу и опремање центра Министарство здравља и Клинички центар Србије уложили су 90 милиона динара /око 756.000 евра/.

Извор: Срна