latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:56 | Аутор: РТРС

Тестови који откривају деменцију код обољелих од Паркинсона

Безбједносне слике које позивају кориснике да укуцају одређене ријечи или кликну на слике да би доказали да нису роботи, без сумње, за многе су фрустрирајуће.
Деменција (илустрација) -
Деменција (илустрација)

Научници су открили да се неки људи који болују од Паркинсонове болести теже носе с већином тих задатака и да то може да укаже на значајне промјене у мозгу.

Око 165.000 људи у Британији живи с Паркинсоновом болешћу, а половина њих има шансе да развије и деменцију у року од десет година од постављања дијагнозе, али љекари тренутно не могу да предвиде ко је највише угрожен.

Докторка Римона Веил са Универзитета у Лондону развила је брз и једноставан тест да утврди који људи у раном стадијуму Паркинсонове болести могу да оболе од деменције.

"Колега ми је рекао да се пацијенти боре да прочитају 'captcha' слике и почела сам да истражујем да ли постоји тачка дисторзије коју мозак више не може да контролише, што би могло да укаже на то да постоји већа вјероватноћа од деменције", каже она, пренео је британски Телеграф.

"Открили смо да постоји тачка у којој више нису могли да одговоре да ли је у питању животиња или аутомобил. Мислимо да је то повезано са промјенама у одређеним дијеловима мозга", објашњава докторка.

Тестови у којима је учествовало двадесет особа показали су да су они који су се трудили да кажу да ли је на слици пас или мачка имали лошије резултате на тестовима који су мјерили укупне когнитивне перформансе. Тест с мачкама и псима је бржи и бољи у погледу откривања проблема у визуелној обради која претходи деменцији. Докторка Веил тврди да људи који се боре са препознавањем слика не треба да брину.

"Ако се не види само једна слика, то и није проблем, наш тест током времена укључује много слика", додала је она.

"Надамо се да, кад једном откријемо ко ће вјероватно развити деменцију, можемо да испитујемо нове лијекове", закључила је докторка Веил.

Истраживачи су започели велику трогодишњу студију која укључује скенирање мозга и мрежњаче да би утврдили колико тест с мачкама и псима може да предвиди опадање когнитивних функција током времена.

Извор: Недељник, Б92