X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
17/10/2017 |  18:23 ⇒ 19:21 | Извор: РТРС

Офелија опет приредила феномен- цијели град прекривен пјеном (ВИДЕО)

Олуја Офелија узроковала је неке врло ријетке временске феномене у Великој Британији, а метеоролози су најавили долазак нове олује овог викенда.
Офелија прекрила пјеном читав град у Британији (фото:twitter.com) -
Офелија прекрила пјеном читав град у Британији (фото:twitter.com)

Становници Велике Британије изненадили су се када су јуче угледали тамно смеђе и наранџасто небо и на њему црвено Сунце. Стручњаци су објаснили да је Офелија донијела пијесак и прашину из Африке и источне Еуропе, који су распршили свјетлост и због тога је Сунце изгледало као да је црвено.

Бројни становници у шоку су називали метеоролошку службу да би сазнали о чему је ријеч. Метеоролози су објаснили да се овај феномен у Британији догађа једном или двапут годишње, али до наноса прашине најчешће долази током ноћи.Офелија је дданас приредила ново изненађење и у Ланкастеру, те је читав град Клелвус прекрила пјеном. Јаки вјетрови запјенили су море и прекрили улице и зграде те отежали услове у саобраћају. Обала Корнвола такође је прекривена пјеном.

Иако је Офелија ослабила, становници Ирске су упозорени да се припреме за нову олују Брајан која би на обале ове земље требало да дође током викенда. 

У Сјеверној Ирској, јужној и централној Шкотској и на сјеверу Велике Британије и данас је на снази жути аларм, који упозорава на  јаке вјетрове.

Извор: Агенције