X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
18/10/2017 |  09:22 | Извор: РТРС

Епидемија малих богиња на Косову, једно дијете умрло

У Приштини мале богиње има око 100 грађана, а морбиле су однијеле и један дечји живот, преноси РТС. Епидемија и у српским енклавама.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Епидемија је забележена послије 16 година. Завод за јавно здравље Косовка Митровица пријавио је Батуту четворо обољелих, док је осморо лица било у додиру са обољелима. Због тога је почела примјена мјера појачаног надзора на теритрији цијеле земље, и ванредна вакцинација невакцинисаних, за почетак у Грачаници и околини.

Када се пријави епидемија заразне болести, појачан надзор подразумева хитну пријаву сумње на оболијевање, лабораторијско испитивање и анализу случајева, одговарајуће болничко лијечење, а пре свега хитну вакцинацију, прије свега дјеце у другој и седмој години живота. Такве мјере сада примјењује и Дом здравља у Грачаници, наводи РТС.

"Направили смо ревизију централне картотетеке у Грачаници и у локалним амбулантама, у Лапљем Селу, Чаглавици, у тријажи су обухваћена дјеца 0-18 година", указује педијатар Соња Ракочевић.

Четворо обољелих које је пријавио Завод за јавно здравље у Косовској Митровици, налази се на болничком лијечењу.

Према ријечима епидемиолога Горанке Лончаревић са Института "Батут", ријеч је о особама које су невакцинисане или непотпуно вакцинисане, које су хопситализоване али у добром општем стању.

"Тринаестог октобра пријављен је случај у Врању, са територије Општине Бујановац, анализе су у току, и пошто је особа била у контакту са обољелима у Приштини, за очекивати је да то буде случај морбила", додаје Лончаревићева.

Тај студент смјештен је на Инфективној клиници у Врању, гдеј вејрују да ће послије љетне паузе и годишњих одмора родитељи поново почети да доводе дјецу да приме вакцине, прије свих ММР, која штити и од малих богиња.

"Оно што је битно је да је проценат вакцинисане дјеце солидан", наводи Јадранка Ајановић, директорка ДЗ у Врању.

"Мало је оних који неће уопште, они потпишу изјаву, и прихватају тиме одговорност", указује Невена Сабљић, начелница Дечјег диспанзера ДЗ Јагодина.

Већина нема дилему да је вакцинација неопходна. Ипак епидемиолози упозоравју да нисмо колективно заштићени јер је укупни проценат вакцинисаног становништва, далеко од задовољавајућег. Најмање вакцинисаних је у Нишу, Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

"Од 2016. има 9.000 обољелих. У Руминији 43 смртна исхода, епидемиија је у Македонији, Аустрији и ризик од трансмисије постоји, посебно у овом јесењем периоду", упозорава Горанка Лончаревић.

Од почетка године, Инспекција Министарства здравља поднијела је 305 прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали дијете.

Извор: РТС