latinica  ћирилица
19/10/2017 |  10:32 ⇒ 10:34 | Аутор: РТРС

Научници открили зашто је пропала египатска цивилизација

Дјелићи пепела у ваздуху и вулкански гасови утицали су на климу и нарушили циклус монсунских киша, што је довело до исушивања Нила и пада древне египатске цивилизације.

Цивилизација древног Египта је нестала због вулканске активности која је утицала на климу и плодно тле поред ријеке Нил. До овог закључка је дошла група научника чији чланак је објављен у часопису Нејчер комјуникејшенс.

Култура и цивилизација Старог Египта формирана је око ријеке Нил и много је зависила од њеног изливања. Земљорадња се у том региону развијала брзо, јер је вода из ријека пунила долину око себе корисним микроелементима. Управо зато су сви велики градови старог Египта и настали поред ове ријеке.

Процес изливања Нила у потпуности је зависио од водостаја ријеке, који је опет зависио од киша. Када је водостај био низак, ријека се није изливала. Стари Египат је трпио глад која је, осим економских, вукла и политичке посљедице.

Око 44. године прије нове ере, тврде научници, на различитим тачкама на планети дошло је до снажних ерупција вулкана. Дјелићи пепела у ваздуху и вулкански гасови утицали су на климу и циклус монсунских киша. Након тога је Нил престао да се редовно излива, а приход је нагло пао, дошло је до несташице хране која је на крају довела до пада цивилизације древног Египта.

Извор: Спутњик