latinica  ћирилица
19/10/2017 |  13:26 | Аутор: РТРС

Вакцинација против грипа почиње 26. октобра

Институт за јавно здравство Републике Српске од 26. октобра почеће са вакцинацијом против грипа за шта је обезбијеђено 1.600 доза комерцијалних вакцина, а истовремено у амбулантама породичне медицине у Српској почеће вакцинација становника који су ослобођени плаћања, и за те намјене обезбијеђено је 15.000 доза.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Једна доза вакцине кошта 18 КМ, а сви заинтересовани могу се вакцинисати сваким радним даном од 8.00 до 14.00 часова.

За становнике који имају право на бесплатну вакцину Институт је обезбиједио 15.000 доза у сарадњи са Фондом здравственог осигурања и Министарством здравља и социјалне заштите.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Љубица Јандрић рекла је новинарима да је неопходно вакцинисати се што прије јер су потребне најмање двије седмице након вакцинације да се развије заштита.

Јандрићева је навела да се вакцинација препоручује хроничним болесницима, старијим особама, лицима која су у контакту са ризичним групама, здравственим радницима, запосленим у секторима и службама од јавног значаја.

Она је рекла да су плаћања вакцинисања ослобођени пацијенти на хемодијализи, дијабетичари који користе инсулинску терапију, они који су имали операције на срцу, обољели од реуматске грознице, цистичне фиброзе, мишићне дистрофије, мултипле склерозе, пацијенти који су завршили хемиотерапију, ХИВ позитивне особе и обољели од АИДС-а, као и лица са посебним потребама у колективном смјештају, особе које болују од малигних болести након примљене терапије, као и здравствени радници на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интензивне медицине.

Специјалиста епидемиолог у Служби за епидемиологију Института за јавно здравство Јела Аћимовић рекла је да је, као и претходних година, почео надзор над акутним респираторним инфекцијама, обољењима сличним грипу и тешким акутним респираторним инфекцијама у којем учествују сви домови здравља и болнице у Српској.

Она је навела да се на основу седмичних извјештаја прати ситуација у цијелој Српској да би се, у случају да пријети епидемија, на вријеме могле предузети потребне мјере.

- Трећу годину заредом ради се посебна врста надзора над грипом - сенител надзор, гдје се од обољелих од тешких акутних респираторних инфекција узимају узорци и анализирају, те утврђују узрочници инфекција и који вируси циркулишу на нашој територији, али и појаву неког новог вируса који би имао велики епидемијски потенцијал - рекла је Аћимовићева и додала да су у санител надзор укључени Дом здравља Бањалука и Универзитетски клинички центар Републике Српске.

Извор: СРНА