latinica  ћирилица
20/10/2017 |  18:28 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Плави патлиџан штити срце

Плави патлиџан је ризница минерала и витамина, због чега се о његовој љековитости говорило још прије 3.000 година. Богат је витамином Ц и комплексом витамина Б, калцијумом, калијумом, гвожђем, фосфором...
Патлиџан (Фото: Shutterstock) -
Патлиџан (Фото: Shutterstock)

Пажњу привлачи упадљивом плаво-љубичастом бојом, сјајном кором и специфичним мирисом. Међутим, његови адути су много јачи, јер је плави патлиџан ризница минерала и витамина, због чега се о његовој љековитости говорило још прије 3.000 година.

Богат је витамином Ц и комплексом витамина Б, калцијумом, калијумом, гвожђем, фосфором, магнезијумом, бакром, манганом... Све то га чини пожељном намирницом која штити срце, нервне ћелије и кости, нормализује крвни притисак, "напада" анемију. Горка једињења у патлиџану поспјешују пробаву и ублажавају грчеве желуца и цријева, а због ниске калоријске вриједности препорука је за гојазне особе и дијабетичаре. Знатна количина пектина утиче на снижавање холестерола.

Осим тога, плави патлиџан садржи сапонин, који посједује антиалергијска, антиоксидативна, антиканцерогена и противупална својства. Истраживања су показала да садржи биофлавоноиде који штите ћелије од оштећења и канцерогених обољења.

Да бисте били сигурни да ћете у организам унијети свјеж патлиџан, обратите пажњу на то да ли му је боја загасито љубичаста, а петељка чврста.

Извор: Вечерње новости