latinica  ћирилица
21/10/2017 |  17:37 ⇒ 22/10/2017 | 09:20 | Аутор: РТРС

Ураган открио мистериозни костур који је збунио научнике

Као што се и најављивало, ураган Офелија снажно је погодио обалу Ирске и изазвао саобраћајни и енергетски колапс у цијелој земљи. У олуји су живот изгубиле три особе, око 210 хиљада домова остало је без струје, а велика материјална штета треба тек да се утврди.
Ирска: Ураган открио мистериозни костур - Фото: Facebook
Ирска: Ураган открио мистериозни костурФото: Facebook

Затворене су многе улице, неки аеродроми, школе, јавне службе, превоз и продавнице, а становницима се препоручује да не напуштају своје домове.

Како је Офелија јаким вјетровима разорила Ирску, тако су на површину испливале и неке мистерије. Један такав је и пронађени древни људски костур с нетакнутим остацима коже у селу Килмор Ки на југоистоку земље, пише Daily Mail.

Остаци би могли бити стари и хиљаду година, а открили су их случајни пролазници. Будући да су вјетрови у уторак ударали брзином и до 120 km/h, чини се да је њихова разорна снага открила древно гробље.

Патолог Мери Касиди стигла је на мјесто догађаја и закључила да би остаци могли да потичу из гвозденог доба. Костур је пренесен у Даблин на форензичку истрагу како би се открио узрок смрти и старост костију.

Археолог Мејв Сикори, стручњак из Националног музеја рекао је:

"Са сигурношћу можемо да кажемо да ово тијело није недавно закопано. Вјероватно је било положено у гробу обложеном каменом који је са годинама уништавала ерозија. С друге стране, не можемо бити сигурни колико је тијело старо док се не 'позабавимо' радио-карбонском анализом, односно одређивањем старости органских материја", рекао је археолог Мејв Сикори из Националног музеја.

Извор: 24sata.hr, Б92