latinica  ћирилица
22/10/2017 |  15:26 | Аутор: РТРС

Епидемија малих богиња у Црној Гори готово извјесна

Опасност од епидемије малих богиња /морбила/ у Црној Гори је реална и готово извјесна, иако се у овом тренутку не може са сигурношћу рећи када ће до ње доћи, упозорили су из црногорског Института за јавно здравље /ИЗЈ/.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

"Једном када вирус почне да се шири посљедице могу бити озбиљне, чак и по животе заражене дјеце и одраслих", рекао је епидемиолог Сенад Бегић, начелник Одјељења за имунопрофилаксу и путнике у међународном саобраћају у Институту за јавно здравље Црне Горе.

Он је истакао да је црногорско друштво углавном било поштеђено антвакциналних порука и успјешно се борило са њима све до 2014. године, када се у цијелом региону интензивирала кампања против заштите здравља дјеце.

Бегић је навео да од тада антивакциналне поруке, које се неријетко служе емоционалним манипулацијама, почињу да утичу и на родитеље који нису имали прилику да осјете опасност заразних болести.

Он је оцијенио да је појава друштвених мрежа допринијела да мноштво погрешних информација, искривљених података, ненаучних чињеница и злонамјерних тврдњи противника напретка и вакцинација лакше налази пут до збуњених родитеља.

"Просто је невјероватно да једно младно и модерно друштво у срцу Европе себи може дозволити да има нерационалне ставове и одбојност према основним цивилизацијским тековинама. И управо је то је оно што је веома тешко искоријенити и што ме као љекара и здравственог професионалца посебно забрињава", рекао је Бегић за црногорске медије.

Према његовим ријечима, истовемено је све израженији тренд "лијечења на интернету".

"Невјероватно је колико се код нас користи, а колико је `доктор Гугл` опасан", упозорио је Бегић.

Извор: Срна