latinica  ћирилица
23/10/2017 |  09:27 | Аутор: РТРС

Шта када постанемо жртве сопствене емпатије?

Сасвим је природно да саосећате с другима и да желите да им помогнете, али када примијетите да превише бринете туђе бриге, онда је вријеме да станете и добро размислите.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Рјешење је да останете емпатични, а истовремено заштићени од утицаја туђе негативне енергије, савјетују британски психолози.

Поставите границе - Дајте људима до знања колико далеко могу да иду. Не морате да рjешавате туђе проблеме, нити да увек будете ослонац другима јер они и нису ваша одговорност. Ваша помоћ мора да буде ваш избор и пружате је колико можете. Ако нечија зависност од ваше помоћи пређе ваше границе, почећете да осјећате како та особа из вас црпи енергију. Колико год пажње да јој пружате, тражиће још. И то постаје зачарани круг у коме сте ви, на крају, психички и емотивно исцрпљени. Рјешење је да се једноставно удаљите од те особе.

Научите да кажете "не" - Ако намеравате некога да пустите у свој живот, сами морате да одредите које су ваше личне границе и преко чега никада нећете прећи. Не морате никоме да објашњавате ако не желите нешто да слушате или радите. Једноставно "не" је сасвим довољно.

Не морају сви да вас воле - Не можете да промијените особе које имају другачији начин размишљања или ставове од вас, чак нема смисла ни покушавати. Свако је одговоран за себе и своје поступке. Ако осјетите туђу нетрпељивост или негативне емоције према себи, дистанцирајте се без много објашњавања. Јер, не морају сви да вас воле.

Искључите мобилни телефон и шетајте се - Ништа не враћа енергију као боравак у природи, без обзира на то да ли пада киша, дува ветар или сија сунце. Зато, искључите мобилни телефон и прошетајте се парком, шумом или поред ријеке, јер то доноси мир, ослобађа ум и пуни животне батерије.

Извор: Novosti.rs