X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
24/10/2017 |  13:06 ⇒ 13:14 | Извор: РТРС

Истраживање: Сигурнији сте у рукама женског хирурга

Стопа смртности пацијената након операција које обаве жене хирурзи незнатно је мања него кад их оперишу мушкарци хирурзи, показало је недавно канадско истраживање.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Анализа је спроведена на 104.630 пацијената који су подвргнути разним оперативним захватима код укупно 3.314 различита хирурга, међу којима је било 2.540 хирурга и 774 жена хирурга.

Иако је увријежено мишљење да су мушки љекари спретнији и стручнији, канадска студија је показала да су жене вјештије, да упуте слиједе прецизније и да им је вјештина комуницирања с остатком тима боља, каже коаутор студије др Раж Саткунасивам, хирург болнице Хјустон Методист.

"Хиругија је професија у којој доминирају мушкарци, а докторке у тој струци морају бити 'боље од најбољих' да би успјеле", казао је.

По истраживању се код пацијената које оперишу хируршкиње у року од 30 дана након оперативног захвата догоди просјечно 12 одсто мање компликација и смрти.

На сваких 230 оперативних захвата догодила се једна смрт више када су их обављали хирурзи.

Резултати су показали да жене хирурзи посвећују више пажње пацијентима и да су мање склоне ризику, па ће у случају недоумице најприје упитати за савјет остале чланове тима.

Аутори студије кажу да су резултати истраживања релативни и да се не може говорити о правилу, што значи да не треба страховати од исхода операције у зависности од пола љекара који ће вас оперисати.

"С обзиром на искљученост жена из процеса оперативних захвата кроз историју и невидљиви 'стаклени зид' када су у питању руководеће позиције, академско напредовање и правичност у погледу плата хирурга и хируршкиња, ова студија је врло значајна. Показује да би требало да постоји једнакост међу половима када је ријеч о наведеним професионалним стандардима", сматра др Хедер Лоџ, научница на Универзитету Томас Џеферсон у Филаделфији.

Извор: Б92, HINA