latinica  ћирилица
25/10/2017 |  08:50 ⇒ 26/10/2017 | 10:03 | Аутор: РТРС

Милиновић: Без обзира на нападе, РТРС остаје посвећен истини и грађанима

На Радио-телевизији Републике Српске се све ради у складу са законом и транспарентно, те не постоји ниједан документ који је донесен, а представља некакво кривично дјело, каже у интервјуу за Српскаинфо генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић.
Драшко Милиновић, генерални директор РТРС - Фото: РТРС
Драшко Милиновић, генерални директор РТРСФото: РТРС

"Ми знамо да поједине партије имају за циљ да РТРС криминализују, да ударе на кредибилитет Јавног сервиса Републике Српске да би перцепција код становништва била – немојте њима да вјерујете. Ту постоји неколико промашаја, прво то није могуће јер онај ко ратује с медијима, осуђен је на пропаст. Знамо да им је циљ направити РТРС криминалним, али то просто није истина. Могу да подносе кривичне пријаве колико год желе. Позвао сам надлежно тужилаштво да што прије испита све њихове наводе и што прије дође на РТРС и узме сву документацију, ако постоје било какве нерегуларности. Кад је ријеч о кривичним пријавама, знамо да је ту ријеч о политици. Чак су и толико немушто написане, да сам се шокирао незнањем представника неких политичких партија, јер они не знају о чему причају. Тврдим да је то млаћење празне сламе, али ако дође до било каквог поступка, са задовољством ћемо доказати да је овдје све у складу са законом", каже Милиновић.

Он додаје да је данас очигледно све дозвољено, и да ће учинити све што је у његовој моћи да и правда и праведност буду у јакој вези с одговорношћу за јавно изречену ријеч.

На питање зашто је РТРС постао главна мета опозицији, Милиновић је одговорио:

"Морам да подсјетим на неколико ствари које су се десиле претходних година. Знате да је опозиција у Републици Српској донијела одлуку да не долази на РТРС. Постоје на десетине дописа којима су тражени коментари, гостовања у емисијама и гдје су новинари покушавали да дођу до њих. Они су тада имали политичку одлуку да не долазе на РТРС из неког разлога".

Додао је да су поједини лидери опозиције јавно рекли да су погријешили што нису долазили на РТРС.

"Сад је лакше нападати РТРС и говорити да смо ми режимски, и донекле могу и да схватим тај политички став, али не могу да схватим замјену теза, јер на нашем деску постоје стотине дописа гдје су они одбијали долазак на ТВ. Данас када погледате вијести и дневнике, видјећете да имате све опозиционе лидере представљене и мислим да је то најбољи одговор и тако ћемо и наставити. То значи да ће и позиција и опозиција бити заступљене у информативним емисијама", истакао је Милиновић.

На питање о причама опозиције о криминалу на РТРС и да ли је уперена према информативном програму, који би да прилагоде по неком другом мјерилу, Милиновић је одговорио:

"Могу да разумијем да свака политика жели да буде што више на Јавном сервису, јер је он у свакој држави најутицајнији и најкредибилнији медиј. То је њихово права да покушају доћи политичким средствима до утицаја на информативни програм РТРС. Поновићу, сами су рекли да не желе на РТРС и како сад неко може да буде крив ако они не желе дати изјаву за РТРС? Наша телевизија је увијек радила и увијек ће радити за институције Српске, почевши од предсједника и других изабраних функционера, јер су они одраз воље већине народа у Републици Српској, а морам подсјетити да је оснивач ЈП РТРС Република Српска. Не постоји јавни сервис нигдје на планети који не прати институције у земљи у којој ради. Те институције раде ствари које се директно тичу грађана, јер у њима раде људи који доносе одлуке и ми смо дужни да то пратимо управо због грађана. Опозиција је такође заступљена у оној мјери у којој је укључена у политички и друштвени живот у Српској".

На питање о односу Регулаторне агенције према РТРС због драстичних казни које се доносе, Милиновић каже:

"РАК није независна агенција јер је избором замјеника предсједника СДС-а на функцију директора потпуно угрожена њена независност. То се видјело кроз мониторинге које је регулатор, према налогу директора, радио на јавним сервисима, по којима имате сваку емисију РТРС-а, од јутарњег до вечерњег програма, чак и неке специјалне емисије, анализиране на неких 100 страница, и имате тим који је рекао да је РТРС у маси случајева прекршио одређене кодексе, чак је ту било и спомињања говора мржње. Истовремено је, наводно, установљено да ФТВ и БХРТ нису чинили никаква кршења кодекса, а код РТРС-а је то уочено више пута, чак смо и кажњени. Мислим да такво стављање РТРС-а у фокус довољно говори да постоји политички задатак директора РАК-а да учини штету РТРС-у."

Он истиче да му је несхватљиво да се неко ко долази из Републике Српске на такав начин обрачунава с једном од најбитнијих институција Српске, што Јавни сервис сигурно јесте.

"Имамо ту много тога рећи, али причаћемо о томе кад дође вријеме за то", додаје генерални директор РТРС-а.

Милиновић је поручио исто оно што је поручила и Народна скупштина Републике Српске, а то је да нико нема право да управља имовином РТРС-а, осим Народне скупштине и Управног одбора ЈП РТРС.

"Надам се да ћемо једног дана бити у позицији да докажемо све промашаје РАК БиХ", изјавио је Милиновић.

Милиновић каже да је финансијска ситуација на РТРС-у стабилна.

"Обавезе према запосленима се редовно измирују у бруто износу. Дуговања која су постојала из ранијег периода, мислим на протеклих 10 година, добављачи и она која се односе на обавезе према радницима, су репрограмирана и такође се редовно измирују према отплатном плану. Плата никад није каснила нити један дан"

Говорећи о раду на црно, Милиновић наглашава да је сваки човјек који је ангажован на РТРС-у по било којем основу, ангажован у складу са Законом о раду Републике Српске, и уредно пријављен, што се наравно може и провјерити.

"Само податак да је од укупно наплаћене РТВ таксе у БиХ у 2016. години у Републици Српској прикупљено око 56%, а у Федерацији БиХ 44%, која има дупло већи број домаћинстава, довољно говори гдје је проблем. Наплата путем наше инкасо службе константно расте, али то нажалост није довољно да надомјести губитак претплатника у Федерацији БиХ. И поред тога, успјели смо за наше гледаоце обезбиједити могућност да прате најновија остварења врхунских филмских умјетника наше сцене",навео је Милиновић. 

Додаје да је РТРС  као копродуцент учествовао у више пројеката у протеклом периоду.

 "Наши гледаоци ће бити у прилици да гледају врхунски домаћи серијски програм, као што су пројекти 'Сенке над Балкано', 'Месо', а већ почетком сљедеће године и посљедњи пројекат Емира Кустурице 'На млечном путу'. Нисмо подлегли притиску свеприсутних продукција реалитy пројеката, већ смо окренути културном и забавном програму, па смо из тог разлога и одабрали да на нашем програму емитујемо и трећу сезону пројекта 'Твоје лице звучи познато', јер сматрамо да је то једини пројекат који може да се емитује на програму неког јавног сервиса", навео је Милиновић.

Генерелни директор РТРС-а је поручио да је и у продукцијском смислу, РТРС је направила огроман искорак, првенствено захваљујући пројекту Владе Републике Српске модернизацијом наших капацитета, а кроз пројекат капиталних инвестиција.

"Уколико све буде текло по плану, извјесно је да РТРС на свој 26. рођендан програм емитује у високој ХД резолуцији. Такође, постоје планови и покретања властите ОТТ платформе, али о томе неком другом приликом", рекао је Милиновић.

Милиновић је говорио и о праћењу резултата гледаности.

"Када агенција која је задужена за праћење резултата гледаности не жели да прихвати податке о попису становништва Републичког завода за статистику Републике Српске, наравно да ћемо оспоравати резултате. С обзиром на модернизацију технологије, сматрамо да је начин праћења гледаности у БиХ застарио, као и да је узорак по којем се одређују резултати гледаности изузетно мали те не одсликава стварну ситуацију гледаности појединих ТВ станица. И сами знате да путем нових, модерних, дигиталних технологија имамо могућност да на далеко већем узорку имамо далеко тачнији податак о гледаности. Наравно да ћемо тренутне податке оспоравати, јер они просто нису тачни и, уколико се стање у овој области не промијени, бити принуђени да објавимо све показатеље које имамо у вези са гледаношћу ТВ станица у Републици Српској и БиХ", закључио је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић.

Извор: Српскаинфо