latinica  ћирилица
25/10/2017 |  13:33 | Аутор: РТРС

Невјероватно, али истинито

Живот је пун чуда, како глупости и бесмислица тако и занимљивих чињеница. Неке нам већ "на прву лопту" сигналишу да је ријеч о превари теже категорије.
Млијечни пут (Фото: Flickr/Modes Rodríguez) -
Млијечни пут (Фото: Flickr/Modes Rodríguez)

Доносимо вам преглед чињеница које баш и не звуче тако, али су, заправо, и те како истините.

ПОСТОЈИ МОРСКИ ПАС КОЈИ МОЖЕ ДА ДОЖИВИ 500 ГОДИНА

Ријеч је о гренландском морском псу који просјечно живи 272 године. Неки примјерци могу да доживе и 500 година.

ГИНИСОВА КЊИГА РЕКОРДА ИЗМИШЉЕНА ЈЕ ДА БИ СПРИЈЕЧИЛА КАФАНСКЕ СВАЂЕ

Тачно је, службена верзија о поријеклу Гинисове књиге рекорда, књиге која на годишњој бази биљежи све постигнуте рекорде на свијету, установљена је како би прекинула размирицу око тога која је птица бржа. Један од "свадљиваца" био је и сер Хју Бивер, директор пиваре "Гинис", који је тврдио да је одговор немогуће наћи у књигама, па је почео да пописује податке, и позната књига "рођена" је 1955. године.

НЕКЕ ВРСТЕ ЋУРКИ МОГУ САМЕ ДА СЕ ОПЛОДЕ

Ријеч је о облику асексуалне репродукције гдје ембриони могу да се развијају без оплодње. Партеногенеза је врло ријетка међу птицама, а јавља се и код неких врста биљака, инсеката и риба.

ДЈЕЦИ КОЉЕНА НЕ ОКОШТАЈУ ПОТПУНО ДОК НЕ НАПУНЕ ТРИ ГОДИНЕ

Код дјеце је то вишегодишњи процес, а тај дио костура назива се патела. Настаје као хрскавица која окоштава тек око дјететове треће године.

ВИШЕ ЈЕ СТАБАЛА НА ЗЕМЉИ НЕГО ЗВИЈЕЗДА У ГАЛАКСИЈИ

Број стабала заиста је невјероватан, а НАСА процјењује како је у нашој галаксији, Млијечном путу, између 100 и 400 милијарди звијезда. Према неким процјенама, на Земљи је више од три трилиона стабала.

У МЕКСИКУ ПРОНАЂЕНА АСТЕЧКА ЋЕЛЕ-КУЛА

Звучи невјероватно, али је истинито. Царство Астека установљено је 1428. године, а Универзитет у Оксфорду 1096. године.

ИНДИЈСКИ ОРАШЧИЋИ РАСТУ НА ДНУ ИСТОИМЕНЕ ЈАБУКЕ

Сваки израсли орашчић с јабуке се скида индивидуално и засебно се продаје, док се истоимена јабука продаје као воћка од које се најчешће прави сок.

РОК ТРАЈАЊА МЕДА ЈЕ НЕОГРАНИЧЕН

Мед заиста има савршен хемијски састав због кога никада не може да се поквари. У њему ништа не може да живи, па тако ни бактерије које би га поквариле. Својевремено је пронађен мед за који се процјењује да је био стар чак 5.000 година, и био је савршено јестив.

АМЕРИЧКО ВАЗДУХОПЛОВСТВО ИЗГУБИЛО ЈЕ ЈЕДНУ НУКЛЕАРНУ БОМБУ

До данас нико није сазнао гдје се она налази. Пилот ваздухопловства испустио је бомбу у море код града Саване у Џорџији, након што се сударио с другим авионом 1958. године. Америчка морнарица тражила је бомбу неколико мјесеци, али без успјеха. Америчка војска и даље тврди да је најбоље и најсигурније да се бомба не тражи и не дира. Ипак, у извјештају 2001. године стоји како бомба не представља никакав ризик.

Извор: Вечерње новости, sputniknews.com