latinica  ћирилица
25/10/2017 |  14:19 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Отров смртоносног аустралијског паука ће спасавати животе?

Отров сиднејског паука дупљаша, једног од најсмртоноснијих паукова на свијету, могао би се користити у лијечењу поремећаја нервног система, што се односи на бол, епилепсију и мождани удар, наводе аустралијски научници.
Отров смртоносног аустралијског паука ће спасавати живот - Фото: Screenshot/YouTube
Отров смртоносног аустралијског паука ће спасавати животФото: Screenshot/YouTube

У своме раду научници с Института за молекуларну бионауку Универзитета Квинсленд открили су да је отров паука, због тога што специфично погађа нервни систем како би паралисао своју жртву, дјелотворнији од лијекова које производи човјек за лијечење поремећаја нервног система.

Институт из Квинсленда, водећи у свијету у истраживању лијекова на бази отрова, у својој збирци има више од 600 отрова.

"Пауков отров садржи више од 10 милиона различитих биоактивних пептида", каже професор Глен Кинг.

Биоактивни пептиди су протеини који могу да имају позитиван ефекат на тјелесне функције.

"Врло је обећавајуће откриће да би тај отров могао бити користан у лијечењу епилепсије и ускоро почиње фаза клиничког испитивања", најавио је Кинг.

У изјави за "The Sydney Morning Herald" Кинг је изразио наду да ће након клиничких испитивања бити могуће спријечити код особа које су имале мождани удар оштећење мозга преписивањем отрова сиднејског паука (Atrax robustus), јавља Hina.

Вјерује се да је мужјак сиднејског дупљаша из породице Hexathelidae проузроковао најмање 13 смрти. Ниједан смртни случај није забиљежен откако је 1981. пронађен противотров.

Извор: Б92, Radiosarajevo.ba