latinica  ћирилица
25/10/2017 |  15:25 | Аутор: РТРС

Бијељинска шећерана иде у нову реорганизацију

Скупштина повјерилаца бијељинске шећеране у стечају донијела је данас одлуку о новој реорганизацији фабрике чији је основ претварање потраживања у акције.
Шећерана - Бијељина - Фото: РТРС
Шећерана - БијељинаФото: РТРС

Адвокат Фаик Мухић је у име 90 одсто повјерилаца који су подржали овај метод најавио да ће нацрт плана реорганизације урадити неки од реномираних института и да то ни у ком случају неће искључити ни могућност прихватања сваке ваљане понуде потенцијалних стратешких партнера.

Стечајни управник Лазо Ђурђевић је на Скупштини повјерилаца која је данас одржана у Окружном привредном суду у Бијељини предложио наставак продаје имовине шећеране са цијеном од 9,9 милиона марака, али су његов приједлог подржала само два повјериоца који представљају 10,92 одсто потраживања.

Он је најавио да није у могућности да направи стечајни план јер сматра да је непроводива одлука о реорганизацији на начин и у тренутку у коме је донесена.

Ђурђевић је рекао да је лично први у БиХ израдио план реорганизације стечајног дужника и да је пет пута практично прошао кроз тај процес, али да је у овом случају потребно прецизније дефинисати и појаснити све елементе за реорганизацију.

- Пажљиво - упозоравала је и судија у овој случају Божана Гужвић, тражећи да се не одлучује на основу термина "разматраћемо" и "договараћемо" и без јасних рокова, подсјећајући да је ово поновљени стечај у бијељинској шећерани и да је први окончан такође реаорганизацијом, са исходом који је имао и кривичне посљедице.

Гужвићева је одбацила критике на спорост у овом поступку који траје двије године и најавила да неће дозволити да се понови ситуација из претходног стечаја бијељинске шећеране.

Адвокат Мухић који заступа интерес више од 60 одсто повјерилаца и сами радници који су присуствовали Скупштини повјерилаца инсистирали су на убрзању поступка, наводећи да сваки мјесец стечаја кошта 25.000 марака и да би у предложеном наставку уновчавања имовине који би могао потрајати и 10 година била "поједена" половина вриједности шећеране.

Радници фабрике која не ради већ седам година кажу да су постројења очувана и у одличном стању и да само 20.000 тона конструкција у постројењима вриједи 20 милиона марака на тржишту секундарних сировина, док је реална вриједност шећеране 50 милиона марака.

Извор: СРНА