latinica  ћирилица
27/10/2017 |  14:56 | Аутор: РТРС

Град који тоне брже од Венеције нестаће за двије године

Неки дијелови тону и више од двадесет центиметара сваке године. Милионима људи сваког дана пријете поплаве и потоп.

Један зид чува један град и његових десетак милиона становника. Утврђење које живот значи чува Џакарту, главни град Индонезије, од неколико метара дубоких вода Џакартанског залива.

Наиме, сада се индонезијски главни град великим дијелом налази испод површине мора. Међутим, чак ни зид више није потпуно сигуран. На неким мјестима је пукао, понегдје мутна и загађена вода већ прелази преко зида. Сукаесих живи уз сам тај зид. Она је већ шездесетогодишња продавачица и каже да са страхом живи сваког дана.

"Вода цури кроз зид све време, а током плиме зна чак да крене и преко зида", испричала је Сукаесих за британски "Гардијан".

Зид има један велики проблем. Сваке године и он тоне и већ је једном надограђен.

Џакарта тоне због сиромаштва и то у прилично дословном смислу. Град не може да допреми довољно воде из околних резервоара питке воде и грађани су присиљени да се ослањају на дубоке бунаре и црпњу воде испод властитих ногу. Због тога се подземни резервоари урушавају и тако снижавају тло.

Узимајући у обзир праву експлозију нових стамбених зграда, трговачких центара и владиних канцеларија које само појачавају урушавање подземних шупљина, јасно је да је проблем тешко рјешив. Изградња нових саобраћајница довела је до проблема с одливањем кишних вода, а истовремено подземни резервоари не могу да упију кишу зато што асфалт није порозан.

Тако је настао зачарани круг, гдје је све већем броју људи потребно све више воде.

Извор: Б92, Спутник