latinica  ћирилица
27/10/2017 |  15:53 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

Ђајић: Мождани удар поприма облике епидемије

У Републици Српској мождани удар поприма облик епидемије јер годишње буде забиљежено 4.500 нових случајева, због чега је превенција најбољи лијек, рекао је директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.
Сипмозијум у Бањалуци под називом "Превенција и третман можданог удара" - Фото: СРНА
Сипмозијум у Бањалуци под називом "Превенција и третман можданог удара"Фото: СРНА

Он је упозорио да је просвијећеност становништва на ниском нивоу, те да друштво нема довољно средстава да улаже у превенцију можданог удара и терапију обољелих.

"Када је ријеч о узроцима настанка можданог удара, постоје фактори ризика на које не можемо утицати као што су године старости, насљеђе, али и фактори на које можемо да утичемо, а то је повишен ниво масноће и шећера у крви, повишен крвни притисак, те изложеност стресу", рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци прије почетка симпозијума "Превенција и третман можданог удара".

Он је додао да је циљ симпозијума на којем, осим домаћих, учествују и предавачи из Словеније и Србије, да се прикажу најсавременије методе дијагностике, лијечења и превентивне методе.

"Врло је битно на вријеме препознати симптоме можданог удара и пацијента што прије послати код љекара, јер су ти први сати најважнији за дјеловање терапије. Симптоми су поремећај и губитак свијести, сметеност, искривљеност уста, одузетост једне стране тијела", појаснио је Ђајић.

Он је навео да више од 30 одсто људи који су доживјели мождани удар остају инвалиди и да зависе од туђе помоћи, што је велики проблем, како за породицу, тако и за друштво.

Секретар Одјељења медицинских наука Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Драган Данелишен рекао је да је мождани удар пошаст савремене цивилизације, јер више од 15 милиона људи годишње умре од ове болести.

Он је упозорио да је старосна граница пацијената све нижа, тако да мождани удар погађа све више младих људи.

"Наши неуролози препознали су опасности које вребају од ове болести и на вријеме се укључили у примјену најсавременијих протокола лијечења", рекао је Данелишен.

Он је истакао да је и у области превенције начињен велики искорак, те је ултразвучним прегледима у Републици Српској могуће на вријеме открити предзнаке можданог удара, што представља велику предност када је ријеч о крајњем исходу.

Симпозијум су организовали представници АНУРС-а, Удружења доктора медицине Републике Српске, Удружења неуролога Српске и Центра за превенцију можданог удара.

Извор: СРНА