latinica  ћирилица
28/10/2017 |  17:01 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Ђајић: Превентивни преглед значајан у спречавању можданог удара

У Републици Српској годишње има 4.500 новообољелих лица од можданог удара и зато је веома важан превентивни преглед којим се може спријечити ово обољење, изјавио је данас у Бањалуци вршилац дужности генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.
Владо Ђајић - Фото: nezavisne novine
Владо ЂајићФото: nezavisne novine

"У Републици Српској ово обољење поприма обрисе епидемије. Примијећен је тренд повећане учесталости обољевања од можданог удара код лица средње животне доби од 40 до 60 година", рекао је новинарима Ђајић, који је специјалиста неурологије.

Он је поводом Свјетског дана борбе против можданог удара, истакао да јединица за мождани удар УКЦ примјењује савремену "тромболитичку терапију", којом је постигнут највећи напредак у лијечењу пацијената са обликом исхемијског можданог удара и да је у Српској бесплатно прегледано 35.0000 људи.

Ђајић је навео да је непланираним прегледом у УКЦ Републике Српске спашен живот и популарном пјевачу Халиду Бешлићу.

Он је напоменуо да УКЦ има одличну сарадњу са Универзитетским клиничким центром из Љубљане и интервеним неурорадиологом Зораном Милошевићем.

Милошевић је нагласио да ће у наредном периоду радити у УКЦ и едуковати љекаре, као и да ће они моћи бесплатно да се едукују у УКЦ Љубљана.

Бешлић је захвалио Ђајићу и УКЦ на третману који је имао и додао да му је непланирани преглед спасио живот.

У Републици Српској сутра ће бити обиљежен Свјетски дан борбе против можданог удара.

Извор: СРНА