latinica  ћирилица
28/10/2017 |  17:53 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Превентивним прегледом спријечите мождани удар (ВИДЕО)

Сутра се обиљежава Свјетски дан борбе против можданог удара. Стручњаци кажу да је правовремени преглед кључан за његово спечавање, јер ово обољење у Српској поприма обрисе епидемије. На корак до можданог удара био је и пјевач Халид Бешлић којем су бањалучки љекари спасили живот.
Мождани удар (Фото: Thinkstock) - Фото: илустрација
Мождани удар (Фото: Thinkstock)Фото: илустрација


Иако симптоме можданог удара није осјетио, пјевач Халид Бешлић, превентивним прегледом случајно је открио да спада у ризичну категорију.
Након једног концерта, састао се са бањалучким неурологом Владом Ђајићем, који му је предложио преглед.

"Свако ко год је у годинама између 40 и 50 тревало би да дође на преглед и открије све на вријеме. Кад се на вријеме открије, све је лакше", каже пјевач Халид Бешлић. 

Кад се симптоми открију на вријеме, могућност изљечења је већа, каже Ђајић. Стопа можданог удара знатно је смањена реализацијом пројекта којим је прегледано више од 35.000 становника Српске. Подаци говоре да је сваке године 4.500 новообољелих, а лијечење се изводи најсавременијом методом.

"Када примијетите да неко има симптоме можданог удара – трњење једне стране тијела, одузетост, искривљеност уста … такав пацијент треба што прије да дође у хитну или болницу јер та терапија коју ми дајемо може да примијенити само неколико сати након настанка можданог удара", каже Владо Ђајић,в.д. генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

 У ризичне групе спадају особе средње животне доби, између 40 и 60 година са повишеним притиском, срчаним обољењима, шећерном болести, гојазне особе или пушачи.

"Препоручујем да се прегледате, посебно они са симптомима ако имају проблема са рукама или ногама. То је веома важно да се што прије прегледате, да мали симптоми не пређу у велике", каже Зоран Милошевић, Универзитетски клинички центар Љубљана.

 Према процјенама, једна од шест особа у свијету доживи мождани удар. На годишњем нивоу то је 17 милиона људи, од којих више од шест милиона не преживи. Они који желе превентивно да се прегледају, за то ће имати прилику сутра на бањалучком Тргу Крајине.