latinica  ћирилица
30/10/2017 |  15:48 | Аутор: РТРС

Шта масна храна ради вашем тијелу?

Понекад напросто чезнете за сочном пљескавицом или масном похованом шницлом, али ако одлучите да угодите својим жељама, послије се можете кајати.
Масна храна - Фото: nezavisne novine
Масна хранаФото: nezavisne novine

Погледајте шта све масна храна ради вашем тијелу:

Ваша цријева су под стресом

Кад се наједете масне хране, попут пржених деликатеса, велика количина масти оптерећује органе за варење. Масноће се варе спорије од угљених хидрата и протеина и захтијевају учествовање разних ензима, којих у организму обично нема довољно за тако велике количине масноће. Зато се након празничног преједања многи осјећају тако лоше.

Морате чешће у тоалет

Једна од најнепријатнијих посљедица уноса премасне хране су чести одласци у тоалет. До њих долази зато што организам не може адекватно да превари такве намирнице. У неким случајевима, долази до појаве масне столице, а у екстремним случајевима, праћена је дијарејом и боловима у стомаку.

Ремети баланс бактерија у цријевима

Често уношење масних намирница ремети баланс микрофлоре у вашим цријевима. Оне обично не садрже корисне нутријенте, попут витамина и минерала, нити влакна, као што је то случај са воћем и поврћем, па добре бактерије немају од њих никакве користи. То на крају може да утиче на многе аспекте вашег здравља, укључујући хормонални баланс и здравље имунитета.

Масна храна изазива акне

Можда нећете примијетити да се акне појављују непосредно послије јаког оброка, али поједини нутриционисти тврде да масна храна индиректно утиче на појаву акни. Њих, иначе, изазива хормонални и/или бактеријски дисбаланс, па масна храна изазива акне тако што нарушава здравље цријева.

Повећава ризик од срчаних болести и дијабетеса

Ако се масне намирнице редовно налазе на вашем менију, у већем сте ризику од бројних хроничних стања, укључујући и болести срца. Студија из 2014. спроведена у Школи за јавно здравље на Харварду, показала је да људи који једу пржену храну четири до шест пута недјељно имају 39 одсто већи ризик од појаве дијабетеса типа 2, као и већи ризик од срчаних болести за 23 одсто, у односу на оне који рјеђе конзумирају масне намирнице.

Извор: Б92, Time