latinica  ћирилица
30/10/2017 |  18:56 | Аутор: РТРС

Конзумација црвеног вина повећава плодност код жена

Резултати нове студије која је проведена у САД-у показали су да жене које пију чашу црвеног вина недјељно имају већу плодност него жене које не конзумирају вино, а научници сматрају да је то посљедица антиоксиданса којима вино обилује.
Црно вино - Фото: РТРС
Црно виноФото: РТРС

У истраживању је учествовало 135 жена у доби од 18 до 44 године које су у свој дневник записивале колико вина мјесечно конзумирају. У том периоду вршиле су редовне ултразвучне прегледе како би имали тачне податке о фертилитету.

Резултати истраживања показали су да жене које редовно конзумирају црвено вино, без обзира на друге факторе, имају бољу резерву јајника. Научници напомињу да ови резултати показују да су у предности једино жене које су пиле умјерене количине црвеног вина, односно пет чаша мјесечно.

Осим тога, наглашавају да резултате овог истраживања треба узети с резервом јер студија није показала да је једино и искључиво црвено вино одговорно за повећање плодности.

Предсједник британског друштва за фертилитет Адам Бален рекао је за "The Times" да је истраживање занимљиво, али да су неопходна даља истраживања како би се резултати ове студије доказали.

Извор: Б92, Klix.ba