latinica  ћирилица
01/11/2017 |  15:33 ⇒ 15:45 | Аутор: РТРС

Шта када сте депресивни? Пет начина да помогнете себи

Када сте депресивни или се осјећате лоше, концентрација је често на веома ниском нивоу. Свако у тим тренуцима осјећа тугу или се нађе у моментима борбе са самим собом, а најтеже је остати мотивисан.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Терапеут Меган Бруно даје пет корисних савјета онима који пролазе кроз овакав период и покушавају да нешто промијене.

1. Изађите напоље

Иако контакт са другим људима може изгледати као напоран и тежак, излазак из куће може преварити такав осјећај, због чега ћете се осјећати продуктивније.

"Депресија воли да нас лаже. Она обично сугерише: 'Осјећаш се лоше. Нико не жели да буде у твом присуству. Уштедите енергију и радите од куће данас'. Када је у питању продуктивност, рад од куће може бити огроман изазов."

2. Смањите очекивања

Не очекујете да се брзо крећете са поломљеном ногом, исто тако не треба очекивати да блистате у тренуцима депресије. Бруно савјетује да смањите очекивања.

"Ако сте у стању да дате свега 30 одсто себе, онда и очекујте 30 одсто резултата од онога што бисте постигли у нормалним околностима. Задајте себи специфичне циљеве, радите у овом тренутку, гдје год се налазили."

3. Будите одговорни

Наравно, ово је теже постићи када сте депресивни, али постављање циљева у пару, односно, са још неком особом, требало би додатно да вас мотивише, истичу стручњаци.

"Иако на први поглед можда дјелује контрапродуктивно, важно је проводити вријеме са другима, посебно онда када су у питању људи којима је стало до вас и брину о вама, пред којима можете бити онакви какви сте", пише Индепендент.

4. Покажите самопоуздање и саосјећање

Јако је битно да неко вријеме у току дана посветите искључиво себи, било да је ријеч о тренингу или неком хобију. Вјежбе подижу расположење. Истраживања су такође показала да самокритичност умије често да демотивише.

5. Размислите о терапији

Објективна и поуздана помоћ вам увијек може помоћи у вашој борби. Не оклијевајте да у таквим ситуацијама потражите стручну помоћ.

Извор: Б92