latinica  ћирилица
01/11/2017 |  17:26 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Херцеговачко маслиново уље екстра квалитета (ВИДЕО)

Узгој маслина и производња уља у Српској могу се назвати пионирским покушајима.
Маслине у Херцеговини - Фото: РТРС
Маслине у ХерцеговиниФото: РТРС

Иако Херцеговина има идеалне услове, тек мали број произвођача има значајније насаде и сопствену производњу. Маслинарство, тврде стручњаци, има перспективу.

Херцеговина би због географског положаја, карактеристика тла, повољне климе могла да буде свјетски значајан произвођач маслина и квалитетног маслиновог уља. Ипак, благодети поднебља још нису искориштене, па се на прсте једне руке могу избројати узгајивачи у источној Херцеговини.

- Пет сорти интернационалних маслина то је сортимент који даје одлићне резултате у Истри и даје добра уља, то нам је циљ врхунска уља, наша земља је идеална за то, клима, вјетар и сунце - каже Радован Вукоје, директор "Подрума Вукоје".

Нешто бројнији су произвођачи у западној Херцеговини и залеђу Неума. Повратник Петко Николић у Стоцу је подигао маслиник од 300 садница. Улагање у ову грану, тврди, има перспективу, јер је херцеговачка маслина одлична сировина за производњу уља.

- Анализе кажу да су уља са овог поднебља екстра квалитете, поручује Петко Николић, узгајивач из Стоца.

И оно мало произвођача, због лоше године и слабог овогодишњег рода, уља за продају готово неће имати.

Херцеговачко маслиново уље већ се показало, и по квалитету спада у екстра дјевичанска- уља најбоље класе, алу количине су, и у родним годинама, проблем. Зато домаћа производња губи битку са увозом када су у питању количине , али не заостаје, ако не и предњачи у квалитету.

- Годишње око 100 анализа ради се о екстра дјевичанским уљима, струка приступа задњих неокилоко година студиозно произвођачи нас послушали око узгоја и прераде, а преднсот што нисмо имали оптерећење традициојм него су људи по упуствима струке. Својства уља су одлична посебице органолептичка екстра квалитете, напомиње Марко Иванковић, директор Агромедитеранског Завода Мостар.

И комшије у Далмацији и Истри праве добра уља, а Херцеговина би, тврде стручњаци, могла њиховим стопама. За такав сценарио осим заинтересованих произвођача, којих је сваким даном све више, неопходна је системска подршка надлежних министарстава. Маслинарство у Српској је кроз систем подстицаја обухваћено у дијелу подизања насада- маслиника у износима од око 30% инвестираног новца.