latinica  ћирилица
04/11/2017 |  14:55 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Заштита уставног и правног поретка Српске важан национални задатак

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да се питање заштите уставног и правног поретка Републике Српске мора схватити као важан национални задатак.
Научни скуп "Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама" - Фото: РТРС
Научни скуп "Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама"Фото: РТРС

- Устав Републике Српске је обавезујући и темељ је за опстанак и очување српског националног идентитета на овим просторима - истакао је Малешевић обраћајући се на научном скупу "Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама" на бањалучком Правном факултету.

Малешевић је закључио да због тога Устав Републике Српске треба да ужива посебну бригу и заштиту републичких, научно-стручних и образовних институција.

Ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга рекао је да данас свакодневно слушамо и читамо да у БиХ поједине правосудне институције дјелују изнад својих надлежности, да је њихово конституисање неуставно и да су прескочени важни кораци у њиховом формирању и данашњем функционисању.

- На ивици смо референдума о правосуђу у БиХ. Значајан је број оних који личним примјерима указују на проблеме у правосудном систему и утичу да јавно мњење показује опште незадовољство правним системом државе у којој живи - истакао је Матаруга обраћајући се на овом скупу.

Он је додао да је данашњи скуп управо ставио акценат на ријечи устав у сложеним државама који добива посебан значај за којег цијени да је веома актуелан.

Декан бањалучког Правног факултета Жељко Мирјанић рекао је да је овај скуп уприличен у оквиру прославе Дана Универзитета и поводом 25 година од доношења Устава Републике Српске.

- Ми ћемо данас покренути једну сесију расправа са међународним учешћем које ће имати за тему наш правни живот и нашу правну стварност - истакао је Мирјанић.

Научном скупу присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга и декан Правног факултета у Бањалуци Жељко Мирјанић.

Извор: СРНА