latinica  ћирилица
04/11/2017 |  15:36 | Аутор: РТРС

Шта раде они који никада нису прехлађени?

Док сви око њих кашљу, кијају, кукају... они остају здрави. И тако годинама. Ево шта те људе чини отпорним на грип и респираторне инфекције.
Илустрација - Фото: Wikipedia
ИлустрацијаФото: Wikipedia

Они редовно тренирају

Сасвим је јасно да вјежбање доприноси општем здрављу, а самим тим и имуном систему. Побољшање циркулације до које долази вјежбањем, побољшава функционисање имуног система.

Они носе довољно витамина Д

Наравно, најбољи начин уношења витамина Д је изложеност сунцу, али важно је уносити га и кроз намирнице - јаја, житарице... Не заборавите витамин Ц, о којем се најчешће говори, али обезбиједите организму преиј свега витамин Д, који доказано побољшава имунитет.

Они имају миран сан

Већина нас је у тачно одређено вријеме у кревет одлазила само у дјетињству, али то је заправо идеалан начин да се осјећате одморно. Не морате да лежете рано, одаберите вријеме које вама одговара, али се држите тог распореда спавања јер ћете тако избјећи да "збуните" унутрашњи сат.

Они пазе шта једу

Не, не једу само наранџе које су пуне витамина Ц, једу пуно различитог воћа и поврћа.

Они успију да нађу време за одмор

И не говорите како ви за то немате времена, јер је довољно да одвојите само десетак минута за себе! Стрес итекако утиче на здравље, зато је важно да имате барем неколико минута да се опустите и посветите само себи.

Они често дрему поподне

Осим што ноћи без сна негативно утичу на здравље, доказано је да кратке поподневне дремке побољшавају имуни систем. У реду је уколико због обавеза не можете себи сваки дан да приуштите дремку, али урадите то барем два пута седмично.

Они нису стално у кући

Вријеме проведено на свјежем ваздуху чини чуда за здравље. Људи који имају јак имуни систем сваки дан одређено вријеме проводе напољу, у шетњи.

Они редовно перу руке

И то не онако на брзака, тек да то обаве - перу их сапуном и водом, воде рачуна да бактерије не остану испод ноктију. Перу их прије сваког оброка, након коришћења тоалета... Средства за суво прање су добро рјешење када сте на путовању, али иначе не могу да замијене прање руку сапуном и водом.

Они не пуше

Шта да вам кажемо, мораћете да бирате - цигарете или јак имунитет!

Извор: Мондо